Primăriile sunt obligate să ilumineze trecerile de pietoni. Deputații au adoptat legea și au trimis-o spre promulgareActualitate

Primăriile sunt obligate să ilumineze trecerile de pietoni. Deputații au adoptat legea și au trimis-o spre promulgare

       Accesări: 411

Trecerile de pietoni trebuie să fie mai sigure. Acesta este scopul pe care demnitarii speră să-l atingă cu noua lege pe care au votat-o de curând. Actul normativ prevede că autoritățile locale sunt obligate să ilumineze cu leduri zonele de traversare de pe drumurile publice.

Statisticile prezintă cifre îngrijorătoare în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere, care se petrec anual, pe trecerile de pietoni, unele dintre acestea cu consecințe fatale.

Primăriile au la dispoziție doi ani pentru a implementa sistemele de iluminat corespunătoare, iar în caz contrar vor fi amendate conform legii. În momentul de față,

Puține localități din țară au treceri de pietoni iluminate, însă, cu noua lege, lucrurile se vor schimba în toată țara.

Potrivit unei analize, legea vizează 80% dintre primăriile din țară.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Noul act normativ arată că „administratorul drumului are obligaţia să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate şi semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni şi suprafaţa carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaţionale, drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor”.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea este trimisă la promulgare.

Actul normativ mai prevede că „neîndeplinirea obligaţiei de către administratorul drumului public de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a cincea de sancţiuni”.

Administratorii de drumuri au obligația de a se supune acestor prevederi la un an de la intrarea în vigoare a acestei legi în Monitorul Oficial, iar articolul cu privire la nerespectare intră în vigoare la doi ani de la publicarea legii”.

ȘTIRI