Primăriile Fântâna Mare și Vadu Moldovei au amenajat spații pentru refugiați. Un centru de cazare va fi și la BaiaRural

Primăriile Fântâna Mare și Vadu Moldovei au amenajat spații pentru refugiați. Un centru de cazare va fi și la Baia

       Accesări: 2022

Mobilizare generală pentru refugiați. Câteva autorități locale din zona Fălticeni sunt pregătite să-i primească pe cetățenii ucraineni care au părăsit țara din cauza războiului. Cum numărul celor sosiți în Vama Siret este tot mai mare, iar exodul dinspre orașe spre graniță continuă, edilii localităților din mediul rural fac tot posibilul să ajute și să participe în această campanie umanitară la scară mare.

În comuna Mălini, primăria și biserica și-au dat mâna pentru a deschide primul centru de cazare a refugiaților din zona Fălticeni, la Așezământul social-creștin din satul Suha, unde sunt 30 de locuri, 9 refugiați fiind deja cazați, în timp ce la biserica din centrul comunei Boroaia sunt deja 50 de locuri pregătite.

În alte două comune, administrațiile locale au amenajat spații pentru primirea și găzduirea ucrainenilor.

Primăria Comunei Fântâna Mare este pregătită să primească primii refugiați.

Într-un timp scurt au fost puse la punct toate detaliile, astfel încât, începând de vineri, spațiul pentru găzduirea cetățenilor ucraineni, care au intrat în țară prin Vama Siret, poate fi folosit.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Am vorbit la vamă azi-dimineață. Așteptăm să vină primii refugiați.”, a explicat edilul Vasile Mucilenița. „Noi am încheiat toate pregătirile și putem caza persoanele care au nevoie de un loc temporar de odihnă.”

Centrul are 70 de paturi și este amenajat în Căminul Cultural, proiect care a fost finalizat chiar anul trecut. Paturile au fost trimise de ISU, iar la amenajarea spațiului au participat și câțiva voluntari.

Edilul Vasile Mucilenița a ținut să le mulțumească pentru ajutor și implicare. Primarul comunei Fântâna Mare mai spune că refugiații vor primi pe lângă adăpost și mâncare.

Un alt centru pentru găzduirea refugiaților este disponibil în comuna Vadu Moldovei. Localnicii s-au mobilizat în urma unui îndemn al primarului Bogdan Amariei, îndemn lansat pe rețelele de socializare.

Spațiul unde vor fi găzduiți ucrainenii este amenajat în Căminul Cultural Ciumulești, renovat și modernizat de curând.

Totul este pregătit încă de la sfârșitul lunii februarie.

Primăriile din Fântâna Mare și Vadu Moldovei au realizat și o colectă de alimente neperisabile, de strictă necesitate, apă, pături, saltele, lenjerii, scutece și produse de îngrijire personală.

Cei doi edili au făcut și un apel la consăteni, cei care au posibilitatea de a oferi locuri de cazare, să-și anunțe disponibilitatea la primărie.

Un alt spațiu de cazare va fi amenajat începând de luni și în comuna Baia.

De comuna acord cu conducerea Școlii „Nicolae Stoleru”, primarul Maria Tomescu anunță că va fi pusă la dispoziție sala de sport.

Aici vor fi amenajate 30-40 de paturi.

Sala este dotată cu sistem de încălzire propriu, instalații sanitare și dușuri. Dacă cererile vor fi mari, refugiații vor fi cazați și în sălile de mese ale unor biserici din localitate.

Maria Tomescu mai spune că este în lucru o listă cu cetățenii din Baia și Bogata care vor putea găzdui refugiați.

ȘTIRI