Primăria Comunei Mălini și Biserica din Suha au pregătit un adăpost pentru 30 de refugiați. Ei vor avea trei mese pe ziRural

Primăria Comunei Mălini și Biserica din Suha au pregătit un adăpost pentru 30 de refugiați. Ei vor avea trei mese pe zi

       Accesări: 2360

Sunt solidare cu refugiații ucraineni. Autoritățile comunei Mălini au decis să întindă o mână de ajutor persoanelor care și-au părăsit casele și țara de teama războiului. Edilul Petru Nistor și-a manifestat intenția de a-i ajuta pe cei care au mai multă nevoie acum, prin crearea unei rețele de sprijin.

Primăria Mălini și Parohia Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie” au decis să pornească un demers comun privind amenajarea unui adăpost pentru refugiați.

Este primul spațiu de acest fel realizat în zona Fălticeni.

Adăpostul este amplasat în Așezământul social-creștin al parohiei. Sala de mese a fost transformată în cameră de odihnă pentru refugiați. Preotul Pavel Norocel i-a mobilizat pe oamenii din parohie, iar într-un timp scurt au reșit să pregătească 30 paturi pentru refugiații ucraineni.

Suntem pregătiți să-i primi pe refugiații care au nevoie de un acoperiș deasupra capului. Avem pregătite 30 de locuri de cazare. Condițiile sunt foarte bune.”, a explicat parohul Bisericii din Suha. „Ne-am sfătuit și am purtat discuții cu domnul primar Petru Nistor și am convenit asupra unor detalii pentru finalizarea acestei inițiative. Avem o colaborarea deosebită cu Primăria Comunei Mălini și mă bucur că primim un sprijin important din partea autorităților locale.”

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Spațiul de cazare dispune de condiții foarte bune, de căldură și apă curentă.

Mai mult decât atât, așezământul social-creștin are proprii bucătari.

Primăria Comunei Mălini va asigura din fonduri proprii, finanțarea celor trei mese pe zi persoanelor refugiate.

Asistența sanitară nu va fi o problemă, mai ales în Comuna Mălini există un spital, dar și asistent comunitar.

„Primăria va ajuta cu alimente și tot ce este necesar pentru acești oameni greu încercați. Acum este deja un spațiu pregătit. Acum nu sunt solicitări.”, a explicat edilul Nistor. „Sunt momente dificile. Aceștia oameni trec prin momente cumplite. Eu cred că ospitalitatea proverbială a românului, sprijinul comunității noastre, le va aduce liniștea sufletească și încrederea că sunt pe mâini bune.”

Primarul comunei Mălini mai spune că dacă va crește numărul de refugiați, primăria va amenaja un al doilea spațiu în incita spitalului din Mălini.

Aici pot fi amenajate 10-15 locuri de cazare pentru refugiați.

Petru Nistor afirmă că în cazul unui aflux mai ridicat de cetățeni ucraineni prevede, cazarea acestora ar putea fi realizată și la pensiunile din comună. El precizat că urmează să poarte discuții cu proprietarii de pensiuni din comuna Mălini și crede că va găsi înțelegere pentru sprijinirea refugiaților.

Zilele acestea ar urma să fie cazate primii cetățeni ucraineni în spațiul amenajat în sala de mese.

ȘTIRI