Preoții din Protopopiatul Fălticeni au marcat Ziua Unirii Principatelor Române. Te Deum și conferință pe tema actului istoric înfăptuit acum 163 de aniReligie

Preoții din Protopopiatul Fălticeni au marcat Ziua Unirii Principatelor Române. Te Deum și conferință pe tema actului istoric înfăptuit acum 163 de ani

       Accesări: 1680

Spirit, credință și recunoștință. Sub semnul acestor trei coordonate s-au desfășurat momentele dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, marcate și anul acesta de Protoieria Fălticeni. 24 ianuarie este un reper important nu doar pentru autorități ci și pentru biserică, idee exprimată prin cele două evenimente organizate la începutul acestei săptămâni.

Preoții din Protopopiatul Fălticeni au marcat această zi solemnă printr-un Te Deum și o conferință pe tema actului istoric al Micii Uniri.

Tedeumul, slujbă de mulțumire şi laudă adusă lui Dumnezeu, cu prilejul anumitor ocazii festive, a fost oficiat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu la Biserica „Sfântul Ilie” din Fălticeni împreună cu un sobor de preoți, în amintirea făuritorilor Unirii înfăptuite acum 163 de ani în urmă.

În cadrul acesteia au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliții Sofronie al Moldovei, și Nifon al Ungrovlahiei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către preoții din parohiile din Protopopiatul Fălticeni.

Codrin Benta

Câțiva copii din parohie, coordonați de profesoara Camelia Maftei, au prezentat un program dedicat acestei zile deosebite, încheiată cu un recital de cântece patriotice susținut de către preoții din Corala „Sfântul Ioan de Râșca”.

Tot luni, 24 ianuarie, s-a desfășurat și conferința despre Mica Unire. Evenimentul, susținut la sediul Protoieriei Fălticeni, l-a avut ca amfitrion pe Profesorul Lector Universitar Doctor Bogdan Neculau, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educație din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași”.

Cuvântul de deschidere, rostit cu ocazia evenimentului aniversar, i-a aparținut protoiereului Adrian Dulgheriu care a pus în lumină momentul istoric și contribuția Bisericii românești la păstrarea și cultivarea conștiinței noastre, îndemnând „mai mult ca oricând la unitate într-o societate care se îndreaptă într-o direcție greșită, ducând la divizare între oameni. Cred că este de datoria noastră, a Bisericii și a preoților să ne unim nu doar în credință, ci și în unirea noastră ca neam”.

La rândul său, profesorul universitar a prezentat evenimentele premergătoare Micii Uniri, la care cea mai mare contribuție au avut-o clericii Bisericii Ortodoxe Române, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova, pe 5 ianuarie, și în Țara Românească, pe data de 24 ianuarie 1859.

Invitatul a explicat că biserica a avut o contribuție deosebită întrucât am putea spune că domnitorul Cuza a avut marele privilegiu de a fi ales în Țările Române, când a fost anunțat și proclamat pe data de 5 ianuarie și 24 ianuarie 1859, de către Mitropoliții Sofronie al Moldovei, și Nifon al Ungrovlahiei. Implicarea Bisericii în alegerea lui Cuza, a limitat reacția antiunioniștilor de atunci, datorită faptului că a primat interesul național, și nu cel personal de partid.

Profesorul Bogdan Neculau a amintit de soarta războiului din Crimeea în care rușii au fost înfrânți, ceea ce a adus la un armistițiu între marile puterii, punându-se pentru prima dată, pe plan internațional, problema Unirii Principatelor Române.

Apoi au fost evidențiate alte etape importante precum formare divanului Ad-hc, fraudarea alegerilor de către cei care erau ostili Unirii, alcătuirea divanului din Muntenia, adunările elective din ianuarie 1859, prezidate de către Mitropoliții Sofronie al Moldovei și Nifon al Țării Românești, în care alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în cele două Țări Românești, în unanimitate, arată impactul major al Bisericii în înfăptuirea acestui ideal.

Finalul conferinței s-a încheiat cu un mesaj profund și un adevăr, din păcate, trist al zilelor noastre, accentuat de profesorul Bogdan Neculau: ce am făcut noi cu ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri? Unde sunt conducătorii noștri de odinioară, care n-ar fi negociat vreodată valori ca familia, credința, neamul, patrie sau pământul țării.

Cuvântul de încheiere i-a aparținut părintelul protoiereu Adrian Dulgheriu care i-a mulțumit
profesorului universitar Bogdan Neculau pentru discursul plin de consistență prin care a punctat importanța evenimentelor din acea perioadă.

Nu în ultimul rând au fost adresate mulțumiri preoților și celor care s-au implicat și ostenit pentru organizarea evenimentului desfășurat cu binecuvântarea Î.P.S. Calinic.

Protoierul Adrian Dulgheriu a rostit, la finalul întrunirii, rugăciunea Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei, când l-a proclamat pe Alexandru Ioan Cuza domnitor al Principatelor Române: „Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri, aruncă-ţi privirea ta asupra inimilor noastre şi nu slăbi cugetul fiilor tăi. Uneşte-i pe toţi într-o simţire şi fă ca inimile lor să aibă aceeaşi bătaie pentru ţara lor”.

ȘTIRI