Lecție despre dezvoltare durabilă. Un expert francez i-a introdus în tainele acesteia pe elevii Colegiului “Mihai Bacescu”Educație

Lecție despre dezvoltare durabilă. Un expert francez i-a introdus în tainele acesteia pe elevii Colegiului “Mihai Bacescu”

       Accesări: 387

Cum va fi lumea de mâine? Întrebarea care frământă generația actuală poate avea un răspuns în dezvoltarea durabilă. În tainele acestui concept relativ nou, promovat tot mai mult în politicile Uniunii Europene, au fost introduși elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, unde preocuparea pentru educarea tinerei generații ia diverse forme.

Explicațiile au venit din partea expertului francez Dominique Lefevre, în cadrul conferinței cu tema “De la dezvoltarea durabila la obiectivele dezvoltării durabile”, organizată pe 18 ianuarie la Centrul de Documentare și Informare al unității de învățământ.

50 elevi, buni cunoscători ai limbii franceze, au participat la întâlnirea care a pus în lumină consecințele acțiunii omului asupra naturii și provocările din spatele dorinței de a readuce echilibrul de care avem atâta nevoie.

Cercetător specializat in schimbări climatice, invitatul și-a adaptat adapteze discursul științific în așa manieră încât a captat interesul tinerilor auditori, determinându-i să interacționeze pe parcursul conferinței.

Întâlnirea s-a conturat în urma sprijinului profesoarei de istorie Palaghia Radion, director al colegiului, și prin implicarea profesoarei de limba franceza Daniela Alexa și a profesorului documentarist Mattyllena Boicu.

Participarea unui număr important de profesori, printre care membrii catedrei de limba franceza si limba engleză, Georgiana Gabor, Geanina Moroșan, Anca Nemțoi, Valentin Purdilă, Elena Ghenghea, ai catedrei de geografie, Magdalena Grigoraș, Iulia Nichitoae, Dan Caramidă, dar și a altor cadre didactice, a indicat interesul pe care l-a ridicat subiectul în sine.

Elevii și profesorii au aflat de la specialistul francez amănunte și statistici care au reprezentat radiografia zilelor noastre în privința poluării, risipei, defrișărilor și încălzirii globale.

Dezvoltarea durabilă urmărește să răspundă nevoilor de ordin economic, social și de mediu ale societății, în ceea ce privește bunăstarea pe termen scurt, mediu și, îndeosebi, pe termen lung. Acesta se bazează pe ideea că dezvoltarea trebuie să fie în concordanță cu necesitățile actuale, fără să pună în pericol bunăstarea generațiilor viitoare. În mod practic se vorbește despre crearea condițiilor favorabile dezvoltării economice pe termen lung, acordând o atenție deosebită mediului.

Trei elemente esențiale stau la baza dezvoltării durabile: factorul social, zona economică și ecologia.

Elevii Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” au avut ocazia sa afle o serie de lucruri care i-au șocat și care, după cum au afirmat unii dintre ei, au reprezentat un fel de duș rece, menit să îi determine să se implice mai mult în tot ceea ce ar putea însemna salvarea planetei.

Participanții au concluzionat că întâlnirea a fost una deosebit de interesantă, captivantă, dar în același timp extrem de dinamică, atât elevii cât și profesorii adresând întrebări sau solicitând explicații suplimentare pe tema dezvoltării durabile și a modului în care trebuie să acționeze individual și colectiv, pentru a putea lăsa Pământul cât mai curat și mai bun pentru generațiile actuale și cele care vor veni.

La finalul conferinței, expertul francez s-a arătat încântat de modul în care tinerii au interacționat și, de asemenea, și-a exprimat intenția creionării unui posibil proiect în care elevii Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” să devina parteneri cu liceeni din Franța.

Dominique Lefevre este la bază profesor de istorie și geografie, iar de ceva timp este președintele fondator al Asociației Terralbastra, fost conducător al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă și Educație din Franța, precum si fost expert în educație la Agenția Spațială Europeana și colaborator NASA.

ȘTIRI