Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După această dată purtarea măștii de protecție în spațiile publice devine obligatorieActualitate

Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După această dată purtarea măștii de protecție în spațiile publice devine obligatorie

       Accesări: 1152

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că se conturează un plan de relaxare a măsurilor luate pentru protecția populației, după data de 15 mai 2020.

În acest sens, președintele a avut o nouă întâlnire cu premierul Ludovic Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, “pentru a începe să detaliem ce am anunțat ieri, așa-numitul plan de relaxare.

Până la detalierea planului de relaxare, Klaus Iohannis a prezentat unele aspecte care trebuie pregătite din timp.

Astfel, după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării.

De asemenea, după ce se epuizează actuala stare de urgență,  nu se vor prelungi restricțiile de deplasări individuale.  Românii vor putea să ne deplaseze în spații publice fără să trebuiască să declare în prealabil unde și de ce merg.

Pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală vor rămâne în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Ministerul Educației urmează să elaboreze un plan concret pentru revenirea elevilor la școală.

În paralel, se lucrează la o analiză și la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu zona comercială.

“Până în 15 mai, când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă.

Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea.

Deci, va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicțiile impuse de autorități vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.

Răspunderea fiecăruia va deveni mai mare pentru toți, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecțiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei și noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacționăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.”, a declarat prședintele Klaus Iohannis.

ȘTIRI