Moment jubiliar la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”. 150 de ani de activitate și existență în slujba educațieiEducație

Moment jubiliar la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”. 150 de ani de activitate și existență în slujba educației

       Accesări: 1397

Eveniment jubiliar în mediul educațional local. Școala Gimnazială „Ion Irimescu” din municipiul Fălticeni a împlinit 150 de ani de existență, moment marcat cu o suită de activități derulate în cadrul școlii. Profesorii și elevii au desfășurat vineri, 3 martie, un program special la Centrul Cultural „Grigoriu Vasiliu Birlic”.

Printre invitați s-au numărat foste cadre didactice, foști absolvenți, părinți, directori ai grădinițelor, școlilor și liceelor din oraș, reprezentanți au autorităților locale.

Cu ocazia aceluiași moment a fost dezvelită o placă jubiliară, amplasată pe fațadă, care amintește de cei 150 de ani petrecuți în slujba educației.

Unitate de învățământ cu tradiție și performanțe educaționale importante, Școala „Ion Irimescu” este, la ora actuală, școala cu cel mai mare număr de elevi la ciclurile primar și gimnazial.

Evenimentul a fost deschis cu intonarea imnului României, urmat de un moment de reculegere dedicat profesorilor trecuți din viață.

Directorul Costică Parfenie le-a adresat invitaților un cuvânt de bun venit, dezvăluind invitaților istoricul școlii, oamenii de seamă ai acesteia, care au studiat aici, dar și transformările profunde realizate prin investiții, în ceea ce privește modernizarea clădirii, construirea unei cantine și a unui loc de joacă, dar amenajarea unor noi clase și a unei noi săli de sport în viitorul apropiat.

Printre oaspeții evenimentului care au luat cuvântul s-au numărat profesorul Grigore Bocanci, inspector general școlar, viceprimarul Constantin Bulaicon și profesorul Constantin Bulboacă, și profesoara Brândușa Nisioi, directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, dar și foști absolvenți care au ținut să fie prezenți la sărbătoarea dedicată celor 150 de ani de existență.

Din rândul foștilor profesori au participat profesorii Angela Stan, Ilie Bălășanu, Mariana Ianoș, Ioan Ivan, Maria Suseanu, Vasile Alistar, Vasile Budușanu și alții.

Gânduri și amintiri despre școală

Vorbitorii au transmis aprecierile lor la adresa cadrelor didactice, iar cei care au trecut prin băncile acestei școli au rememorat secvențe care le-au marcat viața de elev.

În rândul invitaților s-au mai aflat administratorul public Alexandru Rădulescu, generalul de brigadă Ionel Postelnicu, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, profesorul și preotul Bogdan Feștilă, Vasilica Crăciun și profesorul universitar Oana Darabă, foști elevi ai școlii, și inspectorii școlari Petru Crăciun, Olguța Popa, Gabriel Matei și Tatiana Vântur.

Alte mesaje și gânduri de bine ale unor foști absolvenți, care nu au putut fi prezenți la eveniment, au fost citite de elevii școlii.

Invitații au primit, în dar, plachete aniversare. În cinstea acestui eveniment, inspectorul școlar general a dăruit, la rândul său, din partea instituției o plachetă jubiliară în semn de profundă apreciere pentru Școala Gimnazială „Ion Irimescu”.

Au fost amintiți, deopotrivă, și foștii elevi de marcă ai școlii, personalități precum scriitorul Mihail Sadoveanu, cărturarul Grigore Ilisei, academicienii Petru Jitariu și Mihai Băcescu.

Un moment aparte l-a constituit discursul profesorului și fostului inspector Ilie Bălășanu.

El a depanat câteva amintiri despre Școala „Ion Irimescu”, pe care a numit-o „prima iubită” în plan didactic.

Cu umorul caracteristic, profesorul Bălășanu, a povestit despre începutul său ca profesor, în anul 1975, la Școala Generală nr.2, unde a predat până în 1989, dar și despre clipele de bucurie și satisfacție petrecute alături de cadre didactice și de elevi.

„Am poposit, atunci, pe holul la școlii de la piață. Am fost întâmpinat de un coleg iar un coleg care, amabil, mi-a spus că: cu moldovenii să am grijă, pentru că moldovenii sunt niște oameni foarte deosebiți, în față îți râd și pe la spate te fură, asta în ceea ce privește profesia.”, a spus profesorul Bălășanu, astăzi pensionar. „Era o școală foarte plăcută și foarte iubită. Ne luptam cu celelalte școli pentru performanța școlară. și cred că am reușit în mare parte. Colectivul pe care l-am găsit acolo și de care m-am îndrăgostit și i-aș aminti: doamna Ianoș, doamna Stan, doamna Țipău, doamna Enache, domnul Bartoș. Era un colectiv foarte închegat, deși se muncea de luni până sâmbătă, iar duminica mergeam la cartofi. Era frumos atunci: bârfa era le vedere! Când râdeam, râdeam frumos. Mă întorceam de ficare dată din Oltenia, înapoi la Fălticeni și la Școala Generală numărul 2, pentru că e spune cine a băut apă de la Fălticeni…Elevii erau super-frumoși și foarte receptivi, singurul dispozitiv pe care îl aveau era cartea și dorința de a învăța. Aminitirile sunt multe și foarte frumoase!”

Spectacol aniversar

Înainte de deschiderea manifestării, invitații au poposit pe holul Centrului Cultural pentru vernisajul unei expoziții, prezentat de profesoara Oana Cepoi, în care au fost etalate creațiile plastice ale elevilor școlii, având ca temă creațiile irimesciene.

După discursurile invitaților au fost premiați elevii cu rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele școlare.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol aniversar ce a inclus momente artistice, interpretative, dar și scenete.

Profesorii au pregătit alături de elevi talentați un program special cu multe cântece și dansuri răsplătite cu aplauze.

Surpriza spectacolului s-a consumat la finalul manifestării.

Pe au evoluat profesorii, îmbrăcați în ii, ca în zi de sărbătoare, interpretând un colaj de piese celebre.

Evenimentul dedicat celebrării celor 150 de ani de activitate și existență s-a încheiat cu o întâlnire colegială la care au luat parte actuali și foști profesori, dar și oaspeții prezenți la manifestarea jubiliară.

ȘTIRI