Ministrul Dezvoltării dă undă verde rețelelor de gaz din Rădășeni, Boroaia, Cornu Luncii, Fântana Mare și BogdăneștiExclusiv

Ministrul Dezvoltării dă undă verde rețelelor de gaz din Rădășeni, Boroaia, Cornu Luncii, Fântana Mare și Bogdănești

       Accesări: 2032

Vești foarte bune pentru cinci comunități rurale. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a dat verde pentru rețelele de gaz natural din comunele Rădășeni, Boroaia, Cornu Luncii, Fântana Mare și Bogdănești. Este momentul pe care autoritățile locale îl așteaptă de aproape de trei ani, încununat de succes și marcat de numeroase demersuri importante.

Marți, 6 februarie, primarii Neculai Perju, Vasile Berariu, Gheorghe Fron, Vasile Mucilenița și Cristian Sopon au participat la semnarea contractului de finanțare, cel care asigură banii necesari construirii rețelei din fiecare localitate.

Cei cinci edili și-au exprimat bucuria și satisfacția de a fi ajuns la această bornă care, practic, constituie momentul de referință al celor două proiecte de investiții.

Ei au mulțumit ministrului Dezvoltării și tuturor celor implicați.

Mahanu Design

Proiectele pentru înființarea rețelelor inteligente de gaz natural sunt proiecte de anvergură, reprezentând cele mai mari investiții realizate vreodată la nivel local.

Reușita vine după un volum imens de muncă, asociate cu fonduri importante alocate din bugetul local pentru întocmirea proiectelor, documentațiile și plata avizelor, începerea și finalizarea licitaților.

Proiectele au costuri ce se ridică la circa 81 de milioane de lei (Rădășeni-Cornu Luncii), respectiv circa 106 milioane lei (Fântâna Mare-Boroaia-Bogdănești).

Pentru atragerea acestor fonduri, cele cinci localități sunt constituite în doua Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), Rădășeni-Cornu Luncii, respectiv Fântâna Mare-Boroaia-Bogdănești, cei doi președinți ai ADI, Neculai Perju și Vasile Mucilenița, fiind cei care au semnat, în prezența celorlalți edili, documentul care asigură fondurile pentru lucrările de amenajare ale rețelelor de gaz inteligente de pe teritoriul fiecărei comune.

Semnarea contractului de finanțare și garantarea fondurilor pentru implementarea proiectului reprezintă etapa cea mai importantă din ciclul întregului proiect.

Până la sfârșitul lunii februarie, proiectantul va preda proiectele tehnice către fiecare ADI, apoi acestea urmează să fie avizat de Transgaz, după care va fi emis ordinul de începere al lucrărilor.

Un aspect foarte important de precizat este faptul că amenajarea rețelelor de gaz natural va începe concomitent în fiecare localitate, pe baza unui grafic de lucrări stabilit de prestator împreună cu autoritatea locală.

Un alt detaliu important este acela că furnizorul de gaz natural este deja stabilit.

Primarii celor cinci localități estimează că lucrările vor începe în primăvara acestui an.

ȘTIRI