Investițiile în educație continuă. Elevii din Fălticeni vor avea clase inteligente. Noi proiecte sunt în derulareEducație

Investițiile în educație continuă. Elevii din Fălticeni vor avea clase inteligente. Noi proiecte sunt în derulare

       Accesări: 702

Educația este esențială în dezvoltarea locală. Finanțările în acest domeniu rămân prioritare pentru municipalitatea fălticeneană. Anul școlar 2023 – 2024 va aduce câteva noutăți în rețeaua școlară, dar și investiții care vor pune accent pe modernizare, digitalizare și eficiență energetică.

Investițiile pentru proiectele viitoare, dar și cele aflate în execuție, se ridică la peste 25 milioane de lei.

Creșa „verde” va fi deschisă la toamnă

Un obiectiv important este noua creșă, prima creșă „verde” din România.

Inaugurată oficial pe 20 decembrie, creșa va fi deschisă în toamnă, odată cu începerea noului an școlar.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Condițiile sunt deosebite, în urma investiției, cifrată la 15,5 milioane de lei, fiind realizate săli de joacă, săli de dormit, bucătărie, spălătorie și un spațiu multifuncțional pentru aproximativ 120 de copii.

În perioada următoare vor fi făcute angajări, aproximativ 40 de persoane urmând să deservească unitatea pentru educație antepreșcolară.

Cantină 2 în 1

Pe lista proiectelor aflate în derulare este noua cantină pentru Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, cea de-a doua construită la nivel local cu fonduri din bugetul municipiului Fălticeni, cifrate la peste 1,6 milioane de lei.

Deși inițial nu era prevăzută în proiect, clădirea va avea și etaj.

Aici vor fi amenajate câteva săli de cursuri. Investiția va fi finalizată în acest an școlar 2023-2024.

Sală de sport modernă

În vara aceasta au demarat lucrările la construcția unei săli de sport moderne la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”, după formatul celor de la școlile „Alexandru Ioan Cuza” și „Ioan Ciurea”.

Obiectivul av fi dotat cu vestiare pentru băieți și fete, dar și pentru profesori.

Aici vor putea fi practicate câteva sporturi de masă, iar spațiul va permite desfășurarea orelor de educație fizică și sport în condiții foarte bune.

Grădinițe mansardate pentru grupe noi

Un alt proiect de investiții este cel privind mansardarea grădinițelor cu program prelungit.

Pentru că au nevoie de mai mult spațiu, iar cererea este tot mai mare, autoritățile locale au ales să realizeze proiecte pentru extinderea acestora cu un încă rând de încăperi amenajate sub un acoperiș.

Investiția va fi realizată cu fonduri europene.

Noi clase inteligente

Alte investiții importante vor fi realizate la Colegiul Național „Nicu Gane”.

Clădirea internatului va fi reabilitată și eficientizată termic printr-un proiect de 14 milioane de lei. Contractul de finanțare a fost semnat în toamna anului trecut.

Autoritățile locale promit să investească și în clase inteligente, astfel încât colegiul fanion al municipiului Fălticeni să ofere alternative moderne și eficiente de învățare într-o lume tot mai digitalizată.

Grădiniță nouă pentru 90 de preșcolari

Tot la capitolul proiecte se află și noua grădiniță de pe strada Ion Dragoslav. Lucrările au avansat mult în ultima perioadă.

Aceasta va comasa două grădinițe, Voinicelul și Lizuca.

Noua grădiniță este construită pe strada Ion Dragoslav, lângă corpul de clădire al Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”.

Unitatea va dispune de șase grupe, pentru 90 de copii, loc de joacă la exterior, parcare, drum și alei de acces.

Finanțarea este cifrată la 4,8 milioane de lei, din care 4,2 milioane de lei sunt alocați din fonduri europene, iar 600.000 de lei provin din fonduri de la bugetul municipal.

Noua grădiniță va fi deschisă până la sfârșitul acestui an.

ȘTIRI