Incendiu la Spitalul Județean Suceava. Pompierii din Fălticeni au sprijinit intervenția. 300 de pacienți evacuațiActualitate

Incendiu la Spitalul Județean Suceava. Pompierii din Fălticeni au sprijinit intervenția. 300 de pacienți evacuați

       Accesări: 5437

Intervenție cu succes la miezul nopții. Un incendiu declanșat joi, 3 februarie, la cea mai mare unitate medicală din județ s-a încheiat fără probleme deosebite. Numeroase echipaje de pompieri din județ, dar și de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Botoșani și Iași au fost trimise la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

La intervenție au participat și Pompierii Detașamentului Fălticeni. Numeroase autospeciale ale paramedicilor au ajuns la spital.

Flăcările au apărut la un salon aflat la etajul IV al clădirii.

Aici funcționează Secția Obstetrică-Ginecologie.

La sosirea primelor echipaje, în jurul orei 00:30, incendiul se manifesta, cu flacără și degajări de fum, la elemente combustibile ale instalației electrice (izolație cabluri) și ale instalației de ventilare, dispuse în planșeul holului, în dreptul unui salon.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Inițial, la fața locului, s-au deplasat forțele și mijloacele de la Detașamentul de Pompieri Suceava, cinci autospeciale cu apă și spumă, o descarcerare ușoară, o autoscară de intervenție la înălțime, o ambulanță SMURD B2 și o Autospecială de Transport Personal și Victime Multiple – ATPVM).

Pompierii au reușit să stingă incendiul în 10 minute.

Au fost evacuați câteva sute de pacienți, de la etajul IV, până la etajul IX. Aceștia au fost relocați în alte secții din spital.

A fost activat Planul Roșu de Intervenție, iar la fața locului s-au deplasat toate forțele și mijloacele de la Detașamentul de Pompieri Suceava.

„Incendiul se manifesta pe 20 de metri pătrați, cu degajări mari de fum. Prioritatea numărul unu a fost aceea de a evacua toți pacienții din zonă și de la etajele superioare.”, a declarat Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava. „Peste 300 de pacienți, au fost evacuați în alte zone din spital. În afară de pacienții secției afectate, unde a avut loc incendiul, toți ceilalți au fost relocați la locurile lor inițiale.”

Au mai fost solicitate resurse și de la Inspectoratele pentru situații de urgență Botoșani și Iași, în total, fiind alocate intervenției, etapizat, șapte autospeciale cu apă și spumă, opt ambulanțe SMURD, trei autoscări de intervenție la înălțime, cinci Autospeciale de Transport Personal și Victime Multiple, două autospeciale de intervenții complexe și un echipaj pentru descarcerare.

De asemenea, în sprijin, au intervenit și nouă echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Deoarece incendiul a fost localizat în timp scurt, din totalul forțelor și mijloacelor alocate, o parte au fost întoarse la bază.

Concomitent cu acțiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor (pacienți, personal medical și auxiliar) de la nivelul etajului IV și de la etajele superioare (V-IX).

Pe parcursul intervenției au fost evacuați, de către pompierii militari și de către personalul de pe locul de muncă, 329 de pacienți. Pacienții au fost evacuați pe secțiile de la etajele inferioare și în Unitatea de Primiri Urgențe.

Aceștia nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicații cu fum și gaze toxice.

Din totalul pacienților evacuați, 102 sunt copii, dintre care 57 nou-născuți.

Alți 40 de pacienți, ce erau internați la acel moment de la etajul IV, au fost mutați într-un alt salon al spitalului.

Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat după două ore.

Pompierii spun că efectul termic al curentului electric, generat de un aparat electric (care făcea parte din agregatul de ventilare) cu defecțiuni, este cauza probabilă a incendiului.

Nu s-au înregistrat victime.

ȘTIRI