Hramul bisericii pe stil vechi din satul Rădășeni. Slujbă arhierească la sărbătoarea Sfinților Petru și PavelReligie

Hramul bisericii pe stil vechi din satul Rădășeni. Slujbă arhierească la sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

       Accesări: 1777

Momente de aleasă bucurie sufletească. Ortodocșii pe stil vechi i-au prăznuit astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitori ai mai multor parohii, printre care și cea din comuna Rădășeni. Lăcașul, sfințit în urmă cu doi ani, și-a redeschis porțile cu ocazia hramului de vară și la finalul unui post de peste patru săptămâni.

Spre bucuria celor care au participat la Sfânta Liturghie, slujba a fost oficiată în sobor, de Prea Sfințitul Sofronie, alături de preoți și diaconi.

Ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel reprezintă un motiv de sărbătoare pentru credincioșii din comuna Rădășeni, prezenți în număr mare la hramul bisericii.

Lăcașul s-a dovedit neîncăpător pentru mulțimea pelerinilor care au ținut să fie prezenți cu prilejul sărbătorii de la finalul lunii iunie.

Aceștia putut participat marți seara, în preziua hramului, la slujba Privegherii, oficiată de părintele protoiereu Sebastian Mogârzan, alături de preoți și diaconi.

Alma Clinic

Două momente aparte din cadrul Sfintei Liturghii au fost dedicate diaconului Nicolae, fiul părintelui paroh Ioan Onofrei, pe care P.S Sofronie l-a hirotonit (ridicat la treapta preoției), urmată, mai apoi, de hirotesirea întru duhovnic în ziua hramului.

Slujba din ziua sărbătorii s-a desfășurat după tipicul obișnuit, răspunsurile liturgice fiind oferite de psalți ai corului parohiei și cei ai corului mitropolitan „Schimbarea la Față”.

Ornată cu trandafiri, icoana praznicală a fost așezată spre închinare, la loc de cinste, lângă strana Mântuitorului și racla cu cele peste 30 de moaște ale unor sfinți mucenici și ierarhi.

La cuvântul de învățătură, preotul Petru Onofrei le-a reamintit celor prezenți rolul pe care Apostolii Petru și Pavel l-au avut în contextul formării și existenței bisericii drept slăvitoare.

Părintele paroh Ioan Onofrei s-a adresat, la rândul său, credincioșilor, amintind cu emoție faptul că în urmă cu 30 de ani era hirotonit în aceeași zi de sărbătoare, ca preot al bisericii pe stil vechi din Rădășeni, dar și munca depusă în acest timp pentru ridicarea noii biserici. El le-a mulțumit tuturor pentru prezență, atât clericilor, cât și credincioșilor, oamenilor din parohie care s-au implicat la partea organizatorică.

Slujba s-a încheiat cu obișnuita agapă de hram.

ȘTIRI