Guvernul Cîțu este demis. Moțiunea de cenzură trece cu 281 de voturi pentru, 0 voturi contra și 0 abțineriActualitate

Guvernul Cîțu este demis. Moțiunea de cenzură trece cu 281 de voturi pentru, 0 voturi contra și 0 abțineri

       Accesări: 1758

S-a încheiat era Florin Cîțu. Moțiunea inițiată de PSD, susținută și de USR și AUR, a fost adoptată marți a trecut în Parlament. Au fost 281 de voturi pentru, 0 voturi contra și 0 abțineri.

Era nevoie de minimum 234 de voturi ca să pice Guvernul Cîțu. Votul a fost secret, cu bile. PSD, USR şi AUR au împreună 281 de parlamentari și au susținut moțiunea.

Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi, 281, înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Guvernul condus de Florin Cîțu pică, după mai puțin de 11 luni de la învestire, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.

​​La scurt timp după aprobarea moțiunii de cenzură, Administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis face declarații de presă la Palatul Cotroceni, la ora 18.00.

Codrin Benta

Potrivit Constituției, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.
Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern (nu există un termen prevăzut cât poate asigura interimatul Guvernul demis).

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

ȘTIRI