Grindina și furtuna au făcut ravagii în livezile pomicultorilor din Fălticeni și Rădășeni. Pagubele sunt enorme! Producția este compromisăLocal

Grindina și furtuna au făcut ravagii în livezile pomicultorilor din Fălticeni și Rădășeni. Pagubele sunt enorme! Producția este compromisă

       Accesări: 1686

Lovitură grea pentru pomicultori. Grindina și furtuna de marți după-amiaza au făcut ravagii în livezile din Fălticeni și Rădășeni. Pagubele sunt enorme!

Vântul puternic a pus la pământ rânduri întregi de pomi și a scuturat mare parte din fructele acestora. Cele care au rămas pe ramuri sunt afectate în totalitate.

Gheața, de dimensiunea unui ou de porumbel, a căzut mai bine de 10 minute, distrugând frunzele și roadele ajunse aproape în faza de maturitate.

Pentru că în ultimii ani culturile de pomi fructiferi nu au putut fi asigurate, daunele provocate de capriciile vremii trebuie să le suporte integral proprietarii livezilor.

Inginerul Mircea Costișevschi, președintele Asociației Pomicultorilor din Fălticeni, susține că la o primă „strigare”, pagubele sunt estimate la 250.000 de euro, dacă nu chiar mai mult.

Alma Clinic

Gheața a lovit atât de tare, încât în unele livezi ramurile au rămas complet fără frunze și fructe. Specialiștii spun că pomii afecțați de grindină își vor reveni după doi sau trei ani.

Urgia s-a abătut asupra pomicultorilor cu o lună înainte de începutul culesului roadelor. Într-o situație similară se află și legumicultorii care au pierderi la fel de mari. Munca lor de câteva luni s-a făcut praf în câteva minute.

Recolta din Țarna Mare este distrusă aproape în totalitate

Cele mai afectate de vremea extremă sunt livezile din Țarna Mare. Culturile de măr ale fraților Onea sunt distruse în proporție de 95%. Situație este la fel de gravă și în livezile deținute de Mihai Fântânaru, unul dintre cei mai experimentați pomicultori.

Producția de anul acesta este compromisă aproape în totalitate.

Merele vor ajunge, cel mai probabil în fabricile de sucuri naturale, însă prețul la kilogram este mic și nu acoperă investițiile. Nici subvențiile nu-i ajută prea mult pe fermieri.

Inginerul Costișevschi spune că subvenția acordată pentru pășună este mai mare decât cea pentru pomicultură, în condițiile în care cheltuielile pentru întreținerea și productivitatea unei livezi sunt destul de consistente.

Dezastru și în câteva livezi din Rădășeni

În localitatea vecină, Rădășeni, unii pomicultori au scăpat de urgia vremii și vor putea fructifica în totalitate producția de mere de anul acesta. Nu același lucru se poate spune despre culturile fermierului Gheorghiță Panțâru, care au fost rupte din locul unde au fost altoite.

Este daună totală.

Sute de fructe sunt pe pământ, pe fiecare rând, după ce au fost doborâte de gheață.

Mai mulți fermieri din Rădășeni, cu suprafețe mai mici sau mai mari, cultivate cu măr sau prun, au fost afectați de vremea extremă.

Soluția este un sistem de rachete antigrindină

Bazinul pomicol din zona Fălticeni însumează peste 1.000 de hectare, 400 dintre acestea fiind în Rădășeni.

Primarul Neculai Perju afirmă că doar 25% din suprafețele cultivate cu măr au scăpat de furia naturii.

Edilul comunei Rădășeni solicită autorităților centrale montarea unui sistem de rachete antigrindină, similare celor din Vrancea, Iași și Vaslui, care să protejeze producția de fructe și legume de căderile de gheață.

De profesie inginer horticultor, edilul comunei Rădășeni afirmă că o furtună atât de violentă și abundentă în precipitații sub formă de gheață, care să provoace pagube atât de mari, nu a mai întâlnit până acum.

El a amintit și de furtuna din 28 iulie care a provocat pagube altor pomicultori, care au depus cereri pentru a obține sprijin financiar guvernamental pentru acoperirea daunelor. După episodul de vreme extremă din 24 august, pomicultorii afectați nu au mai depus cerere, deoarece știu că nu vor primi bani, pagubele fiind imense.

Pomicultorii din Fălticeni și Rădășeni spun că investiția pentru înființarea unui hectar de livadă de măr se ridică la 100.000 de euro. Ei afirmă că anul acesta au avut parte de cinci reprize de furtună, ploi torențiale și grindină.

ȘTIRI