Ploile torențiale au deteriorat 20 de drumuri de interes local din comuna Preutești. Primarul Ion Vasiliu solicită fonduri pentru reabilitarea acestoraRural

Ploile torențiale au deteriorat 20 de drumuri de interes local din comuna Preutești. Primarul Ion Vasiliu solicită fonduri pentru reabilitarea acestora

       Accesări: 4356

Probleme în urma ploilor abundente. Episodul de vreme severă, din după-amiaza zilei de 24 august, a produs numeroase pagube pentru culturile pomicole și legumicole în zona Fălticeni. Stricăciuni importante sunt și pe infrastructura rutieră.

În Comuna Preutești a plouat cu găleata, iar ploile torențiale au deteriorat 20 de drumuri de interes local din patru sate.

Este vorba de drumuri pietruite care au devenit impracticabile pentru autovehicule.

Cele mai abundente ploi din ultimii 30 de ani

Autoritățile locale spun că precipitațiile căzute marțea trecută au fost cele mai mari din ultimii 30 de ani. Pe drumuri s-au format viituri, de la apele venite de pe versanți și curți, șuvoaiele care au măturat pietrișul.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cantități mari de aluviuni au ajuns pe drumurile comunale pietruite, care urmează să fie reabilitate cu fonduri guvernamentale.

Cele mai afectate de vremea extremă sunt satele Preutești, Basarabi, Arghira și Bahna Arini.

„Au fost cele mai mari căderi de precipitații din ultimii 30 de ani. A fost viitură însoțită de grindină și furtuna cu peste 100 km/h. Avem patru sate cu drumuri afectate. Problemele cele mai mari sunt la Preutești, Basarabi, Arghira și Bahna Arini.”, ne-a declarat primarul Ion Vasiliu. „Drumurile sunt afectate puternic și există zone unde s-au format șanțuri în carosabil. Noi am solicitat fonduri pentru aceste drumuri calamitate, problemele decât în alți ani”

Vremea extremă a creat și alte probleme în localitate.

În urma furtunii au fost doborâți 10 arbori, doi dintre aceștia căzând pe rețelele electrice.

Timp patru ore în comuna Preutești, cu excepția satelor Huși și Leucușești, nu a fost energie electrică, până în jurul orei 20.30, când au fost remediate avariile de echipele Delgaz Grid.

Miercuri dimineață au fost monitorizate drumurile afectate, primarul Vasiliu menționând în raportul operativ, înaintat către CJSU Suceava, faptul că Primăria Preutești are nevoie de fonduri pentru reabilitarea acestora. Echipe de specialiști au venit în teren și au evaluat pagubele provocate de intemperii.

Patru gospodării au fost izolate

Sunt afectate 20 de drumuri de interes local. Unul dintre acestea, cel care face legătura dintre capătul satului Preutești cu DJ 208, este reabilitat începând de astăzi cu fonduri alocate din bugetul local.

Aici ploile adunate de pe versanți au format o viitură, pornită de pe un drum de exploatare agricolă, cantități mari de aluviuni fiind aduse în zona unde se afla patru gospodării, izolate timp de 36 de ore. Primarul Vasiliu spune că în această parte a satului, aflată la limita cu câmpurile agricole, nu s-a putut circula decât pietonal.

Primăria a intervenit cu utilaje pentru îndepărtarea unei cantități de 50 de metri cubi de mâl, care s-au depozitat după căderea precipitațiilor

După evaluarea specialiștilor CJSU Suceava, drumurile afectate vor fi repuse în circulație.

În raportul operativ întocmit joi, 26 august, Ion Vasiliu a solicitat fonduri pentru reabilitarea celorlalte 19 drumuri afectate de ploile torențiale care s-au abătut marțea trecută.

Edilul comunei Preutești mai spune că angajații primăriei vor interveni cu utilaje pentru nivelarea drumurilor și completarea „pernei” de balastru pentru ca autovehiculele să poată circula în condiții optime.

ȘTIRI