Fonduri norvegiene pentru Fălticeni. Primarul Coman și Ministrul Mediului au semnat contractul de finanțareLocal

Fonduri norvegiene pentru Fălticeni. Primarul Coman și Ministrul Mediului au semnat contractul de finanțare

       Accesări: 1044

Noi finanțări atrase pentru comunitatea locală. Municipiul Fălticeni își lărgește portofoliul de proiecte cu o investiție importantă în domeniul protejării mediului. Investiția va fi implementată începând de anul viitor și se ridică la 7 milioane de lei.

Sunt fonduri norvegiene nerambursabile, direcționate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru soluționarea problemelor care afectează mediul înconjurător.

Contract semnat la București

Cu acești bani, administrația fălticeneană va închide depozitul temporar de deșeuri din zona Antilești, unde se află și vechea groapă de gunoi, închisă în anul 2015 printr-un program cu finanțare europeană.

Proiectul Municipiului Fălticeni a obținut al doilea cel mai mare punctaj din țară, după cel al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Demersurile au început în anul 2020, odată cu începerea documentației pentru proiect, și au fost încheiate în anul 2022 prin depunerea documentației pentru închiderea platformei de gunoi.

Cătălin Coman și Barna Tanczos, ministrul mediului, au semnat recent, la București, contractul de finanțare.

Municipiul Fălticeni s-a numărat printre cele 13 unități administrative beneficiare, din mediul urban și rural, care au primit fonduri pentru proiectele depuse, 6 contracte de finanțare pentru reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare și 7 contracte pentru pregătirea unor strategii și planuri de adaptare la schimbările climatice.

Proiectele menționate necesită fonduri de peste 62 de milioane lei.

Soluții prietenoase cu mediul

Implicațiile pentru viitor sunt extrem de importante, după cum conchide edilul municipiului Fălticeni, deoarece poluarea și riscul de incendii va fi eliminat complet prin acest proiect, ceea ce înseamnă impact zero asupra mediului.

Pentru închiderea platformei de deșeuri din Antilești vor fi utilizate soluții inovatoare și prietenoase cu mediul, precum și activități care pot contribui în mod indirect la remedierea calității mediului pe amplasamentul acestor depozite de deșeuri.

La finalul proiectului, terenul va fi redat circuitului agricol.

În zona platformei de deșeuri vor fi plantați copaci și vor fi amenajate mai multe spații verzi, astfel încât terenul din preajma platformei să conțină cât mai multe elemente ale cadrului natural.

ȘTIRI