Fălticeneanul Daniel Șandru este noul președinte al Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Cinci ani de mandat și rang de secretar de statActualitate

Fălticeneanul Daniel Șandru este noul președinte al Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Cinci ani de mandat și rang de secretar de stat

       Accesări: 3698

Un fălticenean va conduce un insititut din subordinea Guvernului României. Profesorul universitar și politologul Daniel Șandru este oficial noul președinte executiv al IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Premierul Nicolae Ciucă l-a numit în această funcție, cu rang de secretar de stat.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 martie 2022.

Daniel Șandru (46 de ani) este politolog, profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, instituție în cadrul căreia a deținut funcția de președinte al senatului universitar și pe cea de prorector.

Absolvent al Colegiului Național „Nicu Gane”, profesorul universitar doctor Daniel Șandru are un CV impresionant.

Este șef de promoție al Facultății de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași (1999) și, ulterior, absolvent de Științe Politice (2001) în cadrul aceleiași instituții, are un master în Filosofie Politică (2000), are un doctorat magna cum laude în Filosofie (2008), susținut de asemenea la Universitatea „Al.I. Cuza” și a obținut în 2019 un doctorat summa cum laude în Științe Politice la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Între 2010 și 2013 a fost bursier postdoctoral al Academiei Române și a efectuat stagii de cercetare la Universitaet Konstanz (2010, 2012) și la Humboldt-Universitaet, Berlin (2011). Din martie 2021 urmează un program de cercetare avansată în domeniul științelor politice la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu o temă privind „Populismul multimedia și efectele sale politice în România contemporană”.

Profesorul universitar doctor și politologul Daniel Șandru este „Cetățean de Onoare” al municipiului Fălticeni, distincție ce i-a fost acordată în anul 2015.

„Dincolo de evaluarea instituțională pe care e firesc să o realizez la început de mandat, prioritatea zero este revitalizarea proiectului Memorialul Râmnicu Sărat, unul dintre cele mai dure centre ale represiunii comuniste, astfel încât să fie asigurate cele mai potrivite soluții de valorificare muzeală. Programele educaționale, prin organizarea de școli și universități de vară, alături de reluarea Programului de burse doctorale sunt alte priorități pentru IICCMER.”, a declarat profesorul universitar Daniel Șandru, noul președinte al Institutului „Consider, de asemenea, că cercetarea trecutului recent, natura, scopul, efectele, dar și memoria regimului comunist în exilul românesc, aducerea în fața justiției și a opiniei publice a responsabililor comuniști aflați în viață, ca o necesară reparație morală față de foștii deținuți politic și față de toate victimele regimului comunist trebuie să se înscrie în centrul preocupărilor acestei instituții”.

Daniel Șandru are și o bogată activitate publicistică.

El a publicat Reinventarea ideologiei (2009, Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, Premiul revistei Sfera Politicii și Premiul revistei Transilvania pentru filosofie politică), Sub semnul paradoxului cotidian (2010, publicistică) , Ipostaze ale ideologiei în teoria politică (2014, Premiul revistei Transilvania pentru teorie politică) și Maladii postcomuniste și a coordonat, în colaborare, volumele: Mass-media și democrația în România postcomunistă (ed. I, 2011; ed. a II-a, revăzută și adăugită, 2013), Totalitarismul. De la origini la consecințe (2011), Sinteze de știință politică (2012), Dimensiuni social-politice ale operei lui Petre Andrei (2012), Zece exerciții de „inginerie constituțională” (2013), Cuvintele puterii. Literatură, intelectuali și ideologie în România comunistă (2015), Repere ale comunicării interculturale (2015), Anul Regal.

De asemenea, în portofoliul profesorului fălticenean se află și Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României (2016), Cine suntem și ce ne ține împreună? Reflecții post-Centenar despre natura democrației din România (2019), Lumea Majestății Sale. Jubileul Custodelui Coroanei Române (2019) și Revoluția din 1989. Învinși și învingători (2020).

Daniel Șandru va conduce Institutul, ca preşedinte executiv, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată a mandatului.

Între august 2016 și februarie 2017 a fost secretar de stat, coordonator al Departamentului Centenar din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Guvernului României, iar în intervalul aprilie 2017-aprilie 2020 a coordonat Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași. În perioada martie 2021-ianuarie 2022 a fost director general interimar al Operei Naționale Române din Iași.

În anul 2016, în calitate de director al revistei de cultură contemporană Timpul (în intervalul 2014-2017), a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria „Promovarea culturii”.

Pentru coordonarea activităților Departamentului Centenar, în 2019 a fost decorat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, cu Medalia Regală pentru Loialitate și i s-a conferit „Meritul Academic”, cea mai înaltă distincție a Academiei Române.

În noiembrie 2021, președintele României i-a conferit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire.

Institutul funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea premierului, având următoarele scopuri:

  • administrarea şi analizarea, de o manieră riguroasă şi ştiinţifică, a memoriei regimului comunist din România, precum şi a consecinţelor acestuia, în directă colaborare cu celelalte instituţii ale statului, în spiritul valorilor constituţionale ale democraţiei, statului de drept şi pluralismului;
  • sprijinirea constituirii unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze, la nivel public, naţional şi internaţional, memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept, prin omagierea victimelor dictaturii comuniste din România şi analiza mecanismelor statului totalitar;
  • dezvoltarea şi încurajarea cercetării ştiinţifice şi studiul avansat în domeniul istoriei comunismului, prin metode critice şi comparative şi în concordanţă cu standardele internaţionale;
  • culegerea, arhivarea şi publicarea documentelor referitoare la exilul românesc din perioada 1940-1989;
  • investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii;
  • colaborarea cu alte instituţii abilitate în vederea organizării de activităţi muzeale sau expoziţionale atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, precum şi sprijinirea unei reţele naţionale a memorialelor rezistenţei şi luptei anticomuniste;
  • constituirea şi gestionarea bazelor naţionale de date privind: bibliografia despre comunismul românesc, monumentele şi spaţiile memoriale, luptătorii anticomunişti şi victimele comunismului.

ȘTIRI