Eveniment aniversar la Fălticeni. 100 de ani de la dezvelirea statuii grănicerului. Elicopterele au dat onorul din aerLocal

Eveniment aniversar la Fălticeni. 100 de ani de la dezvelirea statuii grănicerului. Elicopterele au dat onorul din aer

       Accesări: 2756

Un nou prilej de cinstire a eroilor militari. Acțiuni cu însemnătate deosebită s-au desfășurat timp de trei zile în municipiul Fălticeni, în cadrul cărora au fost comemorați ostașii români căzuți în lupta de Spătărești, din 14/27 ianuarie – 15/28 ianuarie 1918, pentru apărarea orașului. Nu au fost uitați nici veteranii de război care s-au bucurat de atenția cuvenită.

Statuia „Grănicerului de veghe”, unul dintre simbolurile municipiului Fălticeni, a fost elementul central din programul tuturor acestor activități organizate de Asociația „Cultul Eroilor” în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni și Școala de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș”.

În preambulul acestei manifestări aniversare au fost organizate alte două acțiuni, un simpozion la Școala de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, pe data de 22 septembrie, și un tur de onoare la casele celor șapte veterani de război din zona Fălticeni, recompensați cu diplome și medalii aniversare, pe data de 23 septembrie.

Punctul culminant al acestui eveniment s-a desfășurat sâmbătă, 24 septembrie, ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la dezvelirea statuii grănicerului. Date din arhivă relevă faptul că aceasta este prima statuie din România dedicată eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă în perioada Primului Război Mondial.

Lucrarea, turnată în bronz, aparține sculptorului Teodor Burcă, monumentul fiind ridicat în memoria luptelor eroice de la Spătărești, din ianuarie 1918, când Regimentul 2 Grăniceri a înfrânt și dezarmat Corpul 2 Armată al trupelor ruse, aflate în retragere.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

La eveniment au participat generalul de brigadă (r) Ion Burlui, colonelul Tudor Vladimirescu, Comandorul Florin Olariu, comisarul Remus Ceparu, comisar șef Florin Poenari (șef IIJ Suceava), colonel Costică Ghiață (șef ISU Suceava), comisar șef Dr. Cezar Ciorteanu (șeful STPF Suceava), colonel (rtr) Constantin Savu (președinte ANCMRR MAI Filiala Suceava), colonel (rtr) Ioan Acatincăi (președintele ANCMRR MApN Filiala Suceava), colonel (r) Adrian Prelipcean (președinte ANCMRR SRI Filiala Suceava), maistru militar principal (r) Dumitru Davidel, dar și reprezentanți ai Detașamentelor de Jandarmi și Pompieri Fălticeni, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Poliției Locale Fălticeni.

Din rândul oficialităților au fost prezenți subprefectul Cristian Șologon, senatorul George Mîndruță, viceprimarul Constantin Bulaicon, primarul Vasile Berariu (comuna Boroaia), primarul Vasile Mucilenița (comuna Fântâna Mare) și primarul Ion Vasiliu (comuna Preutești).

Militarii Poliției de Frontieră au străjuit statuia grănicerului, în timp ce elevii jandarmi au ținut cele două drapele de luptă ale Regimentelor 16 Dorobanți Fălticeni, din perioada celor două conflagrații mondiale.

Ceremoniile militare au fost asigurate de de fanfara Brigăzii 15 Mecanizate Iași, elevii ai Colegiului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în ținută festivă, și elevi ai Școlii Militare de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, în ținută de dorobanți.

Demn de menționat este faptul că în rândul invitaților s-a aflat și comandorul Florin Olariu, originar din Fălticeni, comandantul escadrilei de avioane IAR 99 Șoim din cadrul Bazei 95 Aeriene Bacău, dar și un fost combatant în războiul din Afganistan, caporalul Dumitru Florea originar din comuna Horodniceni.

Evenimentul a fost deschis cu prezentarea onorului militar și intonarea Imnului României, după care un sobor de preoți, condus de protoiereul Adrian Dulgheriu, a oficiat slujba de pomenire pentru eroii care și-au jertfit viața în lupta de la Spătărești.

Au urmat discursuri rostite de invitați, depunerile de coroane la monument, după care organizatorii au înmânat celor prezenți diplome și medalii aniversare.

Două momente deosebite au marcat manifestarea jubiliară: defilarea militară pe acordurile fanfarei, urmată de survolul elicopterelor Bazei 95 Aeriene Bacău, care au zburat deasupra statuii grănicerului.

Tinerii Ansamblului „Moldava”, coordonați de profesoara Lenuța Rusu, au încheiat programul manifestării cu un buchet de cântece patriotice. Tot spre finalul programului, un elev al Colegiului Militar Ștefan cel Mare a recitat o poezie scrisă de un soldat aflat pe front, versuri descoperite în ranița acestuia.

Prin această acțiune comemorativă, inițiatorii au dorit să readucă în atenție importanța victoriei Regimentului 2 Grăniceri în lupta de la Spătărești, în concordanță cu existența Statuii Grănicerului, monumentul simbol al municipiului Fălticeni, și cu jubileul celor 100 de ani de la dezvelirea acesteia.

Organizatorii evenimentului au ținut să aducă mulțumiri speciale piloților elicopterelor, ce au dat onorul din aer grănicerului fălticenean, și comandanților acestora ce au făcut posibila această onorabilă misiune. Este vorba despre comandorii Ioan Mischie, Virgil Iftode, Petrică Grozav și Florin Olariu.

ȘTIRI