Este perioada ofertelor speciale de Black Friday. Recomandări ale Poliţiei pentru evitarea fraudelor pe internetActualitate

Este perioada ofertelor speciale de Black Friday. Recomandări ale Poliţiei pentru evitarea fraudelor pe internet

       Accesări: 137

S-a deschis sezonul marilor reduceri. Black Friday este momentul mult așteptat de cei care și-au creionat un buget de cumpărături pentru această perioadă. Potrivit unui studiu recent, 8 români din 10 au în plan să profite de ofertele din magazine, dar și de pe internet.

Frenezia cumpărăturilor de Black Friday nu este lipsită de capcane.

Cel puțin asta transmit reprezentanții Poliției Române care fac transmit o serie de recomandări, pentru ca achiziția unui produs să fie în siguranță.

Printre cele mai întâlnite fraude pe internet sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate.

Dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

Mahanu Design

Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul.

De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

Mare atenție la mesajele din poșta electronică care conțin legături (link/link-uri).

În conținutul lor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum utilizatorul și parola, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.

Evitaţi operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină de internet care conține greșeli gramaticale.

În momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe portal la momentul cumpărării.

ȘTIRI