Programul ”Rabla pentru electrocasnice” începe în decembrie. Bani de la stat pentru aparatură nouăActualitate

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” începe în decembrie. Bani de la stat pentru aparatură nouă

       Accesări: 1298

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat demararea Programului ”Rabla pentru electrocasnice 2020”. Românii vor putea face cumpărături începând din data de 15 decembrie.

Ghidul pentru finanţarea acestui program a fost publicat în Monitorul Oficial, iar preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu urmează să semneze decizia prin care programul începe efectiv.

Până la data anunţată, toţi comercianţii urmează să se înregistreze şi să fie validaţi în program.  

Bugetul total al programului este de 40 de milioane de lei, dublu faţă de bugetul alocat când a demarat programul, în anul 2018. Persoanele interesate vor beneficia de achiziţionarea a nouă categorii de produse.

Ministerul Mediului estimează că peste 100.000 de români vor putea să beneficieze de acest program.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Va fi finanţată maxim 50% din valoarea unui echipament. Faţă de anii trecuţi, au fost introduse patru categorii noi de produse, respectiv: aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete şi laptopuri.

Valoarea propusă pentru fiecare voucher este: 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, aparate de aer condiţionat (inclusiv cele portabile), frigidere sau combine frigorifice, televizoare şi uscătoare de rufe, 300 de lei pentru maşina de spălat rufe şi pentru tablete.

Pentru achiziţionarea de aspiratoare se oferă un voucher de 200 de lei.

Voucherele vor fi emise în mod electronic.

Modalitatea de obţinere a acestora va fi una foarte simplă: practic, fiecare român va intra pe site-ul Fondului pentru Mediu unde nu trebuie să introducă decât datele personale şi categoria de echipament pentru care doreşte să beneficieze de voucher.

Se va emite un voucher electronic care va putea fi utilizat atât fizic, în magazinul unui comerciant, cât şi electronic pe site-ul comercianţilor într-un termen de maxim 15 zile.

Dacă nu va fi folosită, suma respectivă va putea fi pusă la dispoziţia altui beneficiar care va dori să se înscrie în program în măsura în care vor exista încă fonduri suficiente.

Fiecare român poate solicita cel mult un voucher pentru fiecare categorie de produse.

Beneficiarii vor duce fie la magazinul fizic, fie vor preda curierului la achiziţionarea unui produs un electrocasnic vechi din aceeaşi categorie.

Excepţii sunt la uscătoare de rufe, la care nu este neapărat nevoie să predea exact un uscător de rufe, ci un alt electrocasnic vechi, iar la maşinile de spălat vase se pot preda şi alte tipuri de electrocasnice.

În cazul laptopurilor şi tabletelor va trebui să se predea un calculator vechi.

ȘTIRI