Premiu acordat unui copil din Fălticeni în cadrul campaniei de activism pentru prevenirea violenței și abuzurilor împotriva copiilor și tinerilorEducație

Premiu acordat unui copil din Fălticeni în cadrul campaniei de activism pentru prevenirea violenței și abuzurilor împotriva copiilor și tinerilor

       Accesări: 694

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava s-a alăturat, şi în acest an, Campaniei “19 zile de activism pentru prevenirea violenței și abuzurilor împotriva copiilor și tinerilor”, ediția cu numărul 10, în an pandemic, cu multiple provocări.

În acest sens, există un protocol încheiat, începând din anul 2017, între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și Federația Internațională a Comunităților Educative – FICE România

FICE România este o organizaţie neguvernamentală a profesioniştilor în educaţie şi în asistenţă socială, care apără drepturile copiilor, îndeosebi ale celor aflaţi în dificultate, şi este membră a FICE (Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative), organizaţie cu statut consultativ UNESCO, ECOSOC şi Consiliul Europei. FICE România a fost înfiinţată în 1990.

Campania de prevenire de 19 Zile este un apel pentru a organiza acțiuni care să schimbe comportamentul social, să educe și să mobilizeze diverse organizații și parteneri ai societății civile – inclusiv tineri – pentru a se implica în prevenirea uneia sau mai multora dintre cele 19 teme de abuz.

Tema principală pentru anul 2020 este prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor :

Abuzul și violența împotriva copiilor și tinerilor continuă să fie un fenomen mondial, care încalcă drepturile copiilor, le afectează dezvoltarea sănătoasă și are loc în toate contextele variind de la domiciliu la sistemele de justiție. Campania își propune să mobilizeze și să încurajeze activitățile societății civile locale și naționale pentru o mai bună prevenire.           

Concurs de desene și eseuri la nivelul DGASPC Suceava

La nivelul serviciilor rezidențiale din structura DGASPC Suceava s-au desfășurat activități de prevenire a violenței în rândul copiilor și tinerilor.

Noutatea acestui an a fost oferită copiilor de către Asociația Multicare care a dorit să premieze cele mai bune desene și totodată cel mai bun eseu.

Roxana Așomulesei, din cadrul Serviciilor Multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate – Fălticeni, și Chiciuc Adi, din cadrul Serviciilor Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, au fost premiați pentru cele mai bune desene realizate iar Agafiței Denisa a fost premiată pentru cel mai bun eseu realizat în cadrul campaniei.

În cadrul „Campaniei 19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor” la CTF”Universul Copiilor”Rădăuți s-a desfășurat, în data de 4 noiembrie 2020, activitatea „Stop violenței! S-a discutat cu beneficiarii despre cauzele violenței, principalele forme ale acesteia și efectele ei. Scopul activității a fost conștientizarea faptului că, violența este un fenomen actual grav, ce poate deveni izolat prin educație, care trebuie să aibă la bază dragostea și respectul pentru ființa umană. Beneficiarii au realizat desene și au scris mesaje anti-violență.

Beneficiarii Serviciilor Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului s-au alăturat Campaniei. Copiii au fost implicaţi în activități creative dar și de informare, desenând și dezbătând subiectul amplu al violenței.

Cu seriozitate au abordat tema şi beneficiarii Centrului de Servicii Multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni, împreună cu colaboratorii de la Clubul copiilor.

Pentru a face cât mai atractive temele propuse, activitățile au inclus: dezbateri, desene, afișe, postere cu titlul fiecărei teme propuse din cele 19, vizionarea de filme, documentare pe înțelesul tuturor.

Tinerii au vorbit despre exploatarea unei persoane, despre modul cum putem preveni, combate, controla aceste practici și au creionat profilul victimei traficului de persoane.

Prin această campanie anuală s-a dorit implicarea a cât mai mulți copii și tineri care sunt la vârste critice, pentru a-i face sa înțeleagă ca împreună trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să contribuie la crearea unui mediu fără violență, fără abuzuri, conștientizând că la baza realizării acestora se află comunicarea, toleranța, respectul reciproc si educația.

ȘTIRI