De ce vremea s-a încălzit brusc? Mii de spirite s-au încins! 10.000 de fălticeneni au uitat reșourile în priză1 Aprilie

De ce vremea s-a încălzit brusc? Mii de spirite s-au încins! 10.000 de fălticeneni au uitat reșourile în priză

       Accesări: 2994

Vara ne-a zâmbit la final de martie. La sfârșit de săptămână fălticenenii au avut parte de două zile foarte călduroase. Meteorologii anunțau că un val tropical va ajunge și în nordul României.

Vremea a fost într-adevăr, deosebit de caldă.

Prognozele s-au adeverit!

Oamenii de știință îi contrazic pe meteorologi și spun că sursa încăzirii bruște, este, de fapt, un fenomen numit „stomacul arzător”.

Ioana și Ion Pacoste, cercetători la Institutul pentru Combaterea Încălzirii Globale, originari din Fălticeni, s-au întors pe meleagurile natale, pentru un studiu aprofundat privind teoria evoluției celulare la mătasea broaștei din râul Moldova.

La orele dimineții, valorile termice au crescut brusc.

Cercetătorii și-au dat seama că situația este scăpată de sub control, iar un zgomot ciudat se auzea împrejur.

„Mă aflam pe malul râului Moldova, într-o zonă retrasă și liniștit. Mă bronzam muncind. Am simțit dintr-o dată cum vine zăpușeala… Un val de căldură s-a ivit. Apoi un miros foarte familiar…”, ne-a explicat Ioana Pacoste. „Erau două fronturi distincte zăpușeală și fum. Căldura era insuportabilă. Ionică al meu aproape leșinase! Am decis să investighez.”

Oameni de acțiune, familia Pacoste s-a urcat în mașina de serviciu, patrulând în zona râului și încercând să afle misterul.

Perdele de fum s-au ridicat la marginea pădurii, din câteva mii de grătare ale fălticenenilor așezați pe malul Moldovei, bucuroși că au scăpat de facturile usturătoare la energie și, mai ales, de venirea primăverii.

Din estimările autorităților indicau 10.000 de fălticeneni, toți plecați cu corturile, ieșiți la un binemeritat grătar în aer liber.

Ioan și Ion Pacoste au descoperit, în urma unor cercetări amănunțite că, în graba lor spre escapada în natură, cei 10.000 de fălticeneni au uitat reșourile și centralele pe gaz în funcțiune, iar geamurile erau larg deschise.

În aceeași zi, se pare, potrivit acelorași oameni de știință, alte surse generatoare de căldură în atmosferă au fost spiritele câtorva mii de fălticeneni care s-au aprins pe fondul unor partide de table sau meciuri de fotbal pierdute, bani cheltuiți aiurea, treburi casnice lăsate de izbeliște, raite pe la păcănele și la unghiuțe.

Cumularea celor două fenomene s-a transformat într-un val de nădușeală, care s-a domolit abia spre seară.

ȘTIRI