Cu doctorul Ioan Șerba. Popas printre amintiriNostalgie

Cu doctorul Ioan Șerba. Popas printre amintiri

       Accesări: 3204

Ne oprim la această bornă de timp care n-a mai avut răbdare să-i descifrăm tăcerile de acum, raportându-le la acest octombrie zbuciumat. Doctor Ioan Șerba, regândit în cheie medicală: Medic la spitalul din localitate privind cazuri, diagnosticând, bucurându-se pentru vindecarea multor pacienți. Tobă de carte, ochi care se înseninau când găsea soluția salvatoare.

Intelectual rasat, cu o frumoasă cultură generală și de specialitate.

Cu simplitate, echilibru, seninătate intelectuală. În competiție cu sine însuși, cultivând stilul direct și o franchețe a spontanului.

Fiecare doctor își are povestea lui. Povestea doctorului Șerba curge frumos în timp. În avalanșa întâmplărilor zilnice, profesionalismul și-a spus cuvântul. A gândit totul în cheie medicală.

Ca individ social, a străbătut epocile racordându-le la fluxul schimbării.

Minte ascuțită, analist al evenimentelor actuale, a descifrat pulsul cetății și pe cel al urbei, comentând evenimentele de politică internă și internațională, atent la detaliile împărtășite în Agora de la farmacie, frizerie, Strada Mare. Toți îl iubeau. În drumul de pe Maior Ioan spre centru era primit și salutat cu binețe, ascultat cu interes și respect.

Ca soț, părinte și prieten ‒ unul din modelele exemplare. Doamna Maria, Florentina, Corina, Ionuț și familiile lor ‒ toți au privit la omul din față până la respectabila-i senectute. S-a bucurat de roade.

Navigând pe apele sfârșitului vieții, ne cuprinde dorul acelei culturi a dialogului care-i sporea puterile spiritului. Și a francheții respectabilei vârste. Cu puține recunoașteri oficiale, amintim Gala Comunității Fălticenene 2017 care i-a acordat titlul de Doctor al Comunității.

Acum s-a strămutat în lumea drepților. Imposibilă întoarcere.

Dincolo de spațiu și timp privim spre doctorul, omul, soțul, părintele, bunicul și rostim cu franchețea lui Blaga ”lumea e o cântare” și completăm: și o plângere. În ritm de bocet maramureșean. Și nu numai.

Ne vom aminti ”marea trecere” din centru sau de la spital spre casă. Pios omagiu.

ȘTIRI