Cronica lansării cărții “Dragoste de viață”Cultură

Cronica lansării cărții “Dragoste de viață”

       Accesări: 203

Acesta este titlul volumului de versuri al cărui autor este doamna farmacist Maria Mitocaru, și a cărui lansare a avut loc joi, 5 decembrie 2019, în Sala , „Pictor Aurel Băeșu”.

Ziua de început de iarnă s-a bucurat și ea, întrucât ne-a dăruit cu soare luminos iar cearșaful, alb și subțire, de nea ascundea natura despuiată de vânturile toamnei.

 Sala era plină cu iubitorii de cultură din orașul nostru, dar și mulți dolheșteni, satul Dolhești fiind locul de baștină al doamnei Maria Mitocaru; printre care și membrii ai cenaclului literar ,,Erupții dolheștene”.

Autoarea a fost întâmpinată cu multe buchete viu colorate, care au transformat sala într-o adevărată grădină înflorită.

Felicitările și aplauzele celor prezenți s-au ridicat până în înalt.

Familia acesteia o privea cu drag și mândrie de pe primul rând de scaune: soțul, cei doi fii, soția și fetița celui mai mic dintre ei, zâmbeau fericiți cu toții.

La masa de pe scenă, încărcată cu buchete de flori, au luat loc: primarul orașului Cătălin Coman, prezentatorii cărții, “Dragoste de viață”, adică doamna Doina Cernica, scriitoare și realizatoarea paginii de ,,Artă și cultură” a ziarului ,,Crai nou”, doamna profesoară, scriitoarea Mioara Gafencu; domnul profesor Valeriu Sandovici scriitor, autoarea, precum și directorul muzeului “Ion Irimescu”, preotul Teodor Brădățanu care a și declanșat desfășurarea evenimentului.

Bineînțeles, primul a vorbit domnul primar al orașului, aducându-i omagiile sale celei care își lansa cartea, subliniind atât talentul poetic al acesteia, cât și contribuția la viața socială și economică, prin acțiunile caritabile de susținere a vieții cultural-artistice, și nu numai. La sfârșit a felicitat-o, dorindu-i noi și noi împliniriri.

Doamna Doina Cernica a venit de la Suceava pentru a-i fi alături “Doamnei Floris”, pe care a numit-o astfel observând-o mereu înconjurată de flori, atât la serviciu cât și acasă, precum și titlul pe care îl poartă farmacia pe care aceasta o conduce, iar numele fiului celui mare este tot Florin.

A vorbit despre autoare și despre volumul de poezii al acesteia intitulat “Dragoste de viață”, scoțând în evidență atât calitățile cetățenești cât și umane ale autoarei, valoarea poeziilor care o reprezintă pe cea care emană prin tot ceea ce face, cu adevărat, dragoste de viață.

A reamintit și faptul că doamna nu este la prima carte editată întrucât, în urmă cu doi ani, a realizat, împreun[ cu profesoara Mioara Gafencu, un valoros volum închinat profesiei de farmacist, intitulat “O incursiune în istoria și viața farmaciilor din Fălticeni”. A exemplificat dragostea de viață care emană din poeziile autoarei, citând din acestea, apoi a ajuns la concluzia că, citez : „Doamna Maria Mitocaru/ doamna Floris este de asemenea o inimă și un condei atente, sensibile la scurgerea anotimpurilor” și, aș adăuga eu, și a timpurilor.

Apoi și-a adus prinosul aprecierilor, doamna profesoară Mioara Gafencu, în stilul său specific, elevat și rafinat.

Cunoscând-o atât de bine pe autoare, afirmă că aceasta: “ne ia prietenește de mână pentru a-i asculta și recepta poezia” mai apoi afirmă: “sociabilă, amabilă, comunicativă, iubitoare de frumos, susținând cu generozitate acțiuni sociale sau acte de mecenat… ”. Și in concluzie: “Poezia nu este doar o delectare, ci o coordonată esențială”.

Apoi, a fost rugată autoarea să-și prezinte și personal poeziile. Fină, distinsă, cu rumeneala emoției în obraji, aceasta a deschis volumul și a început să ne citească (interpreteze) multe dintre poeziile scrise în clipe de răgaz, pe o rețetă sau o margine de ziar sau un șervețel și transcrise apoi într-un caiet pe care, iată, l-a fructificat în această carte.

Cei prezenți au ascultat într- o liniște profundă, răsplătind-o apoi cu ropote de aplauze.

Dar, deodată, s-au auzit clinchete de clopoței și glasuri cristaline întrebând: “Primiți cu colinda?”.

Erau elevi, mai  mici sau mai mari, ai grupului folcloric “Balada” pregătit de doamna profesoară Maria Tănasă, care ne-au înseninat și mai mult sufletele prin micul spectacol oferit cu drag tuturor, dar în mod deosebit celei ce își lansa volumul de poezii.

Dar cu aceasta să nu credeți că s-a terminat totul.

A urmat domnul Costel Bephu, de la Cenaclul “Erupții dolheștene” care, în puține cuvinte, și-a exprimat respectul și prețuirea pentru “doamna Mariana a noastră” a celor din Dolhești.

Domnul profesor Valeriu Sandovici, tot din Dolhești, în analiza sa profundă asupra cărții “Dragoste de viață”, a ajuns la concluzia că, citez: “Autoarea… imaginează o lume în care sacrul și profanul se amestecă într-o existență cotidiană… ”.

Dar a intervenit și domnul profesor Constantin Bulboacă. În cuvântul său, printre altele, a numit-o pe doamna “un adevărat Mecena” pentru cei care îndrăgesc arta și cultura în general.

Așa că mie nu mi-a rămas să fac altceva, deși și eu am dorit să mă exprim acolo în câteva cuvinte, decât să scriu acum aceste rânduri, aducându-i autoarei mulțumiri, pentru că și eu m-am bucurat de mărinimia Domniei sale. Felicitări pentru realizarea, în sfârșit, a volumului de versuri din care am ales să citez din poezia “Ecou labișian”: “Și tare s-a mai întristat/ Când ochii umezi i-a închis, / C-aproape i s-a închinat-/ Dar glonțul tatei n-a fost vis./ Cerând iertare de la codru/ Și-apoi de la regina lui/ A acceptat, plângând Natura/ Căci n-a fost vina nimănui!”.

Felicitări, stimată doamnă, și cât mai mult astfel de împliniri!

ȘTIRI