Accesări: 12680

Renunță la funcțiile pe care le dețin. Directoarea Cristina Nechifor și directorul adjunct Laurențiu Tomescu și-au depus cererile de retragere din conducerea prestigiosului Colegiu Național „Nicu Gane” din Fălticeni. Deciziile au la bază motive de natură personală.

Cei doi profesori vor continua să asigure conducerea instituției până la 31 decembrie 2019.

Directoarea Cristina Nechifor a declarat cotidianului Cronica de Fălticeni că decizia de a renunța la funcția de conducere vine pe fondul unei dorințe de a se axa mai mult pe rolul de mamă și de profesor.

Ea a lăsat să se înțeleagă faptul că nu mai este dispusă să pună problemele personale pe locul al doilea.

Cristina Nechifor conduce de cinci ani destinele instituției preuniversitare. Funcția de director și-a exercitat-o în perioada 2010 – 2012, iar din septembrie 2016 a fost numită pe aceeași funcție, pentru patru ani, în urma concursului susținut la ISJ.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

„Am făcut acest pas pentru a-mi îndeplini rolul de mamă. Despre asta este vorba. Funcția de director necesită mult timp. Activitatea de director este activitate nenormată, adică trebuie să fii disponibil în orice moment și în orice zi.”, ne-a declarat Cristina Nechifor. „Am anunțat Inspectoratul Școlar Județean la timp, în privința deciziei mele. Voi rămâne la conducere până la sfârșitul acestui an.”

Director Cristina Nechifor

Cererile pentru retragerea din funcție au fost înaintate, de ambii directori, inspectorului școlar general, pe 25 octombrie 2019.

Directorul adjunct Laurențiu Tomescu nu a dorit să facă nicio declarație în privința deciziei sale.

Despre hotărârea celor doi directori a aflat și edilul municipiului Fălticeni.

Primarul Cătălin Coman a subliniat relația bună de colaborare cu ambii directori, despre care au spus că fac o echipă extraordinară la conducerea Colegiului Național „Nicu Gane”, prin prisma rezultatelor obținute, rezultate care confirmă prestigiul de care se bucură unitatea de învățământ fălticeneană.

„Am avut o discuție amicală cu doamna directoare. În calitate de primar, nu am nicio calitate oficială care să impună plecarea sau venirea unui director. Pot să spun că am avut o colaborare excelentă cu doamna directoare. Sfatul meu, prietenesc, a fost să își continue activitatea având în vedere colaborarea și rezultatele excelente pe le-am avut împreună.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Cei doi directori formează o echipă extraordinară la Colegiul Național „Nicu Gane”, din toate punctele de vedere, și managerial și profesional. Regret că ei nu doresc să mai continue. Am înțeles motivația și o respect. Pe lângă relația profesională firească dintre un director și primar, avem o relație de amiciție și prietenie care va continua și pe viitor, pentru că această relație de prietenie este mai presus de funcțiile temporare pe care le deținem.”

Primar Cătălin Coman

Directorul adjunct Laurențiu Tomescu nu a dorit să facă nicio declarație publică în privința deciziei sale.

El ocupă această funcție din anul 2012 și are un contract de manageriat până în 2020, în urma concursului susținut pentru acest post.

Director adjunct Laurențiu Tomescu

Gabriela Mihai, inspectorul școlar general, s-a arătat surprinsă de decizia directorilor colegiului fălticenean, dar spune că le-a înțeles motivele pe care le-au invocat.

Șefa ISJ Suceava afirmă că, în cadrul discuției avute la sediul inspectoratului, le-a solicitat ambilor directori să se mai gândească asupra deciziei.

„Atât doamna director, cât și domnul director adjunct au înștiințat Inspectoratul printr-o adresă în care și-au anunțat intenția de a înceta contractul managerial, începând cu ianuarie 2020. Amândoi au invocat probleme care țin de propria persoană și de familie.”, ne-a declarat Gabriela Mihai, inspector general al ISJ Suceava. „Vă mărturisesc că am înțeles situația și aspectele prezentate. Eu i-am rugat pe ambii directori să se mai gândească asupra deciziei. I-am întrebat dacă există și alte motive care au determinat luarea acestei decizii și m-au asigurat că nu sunt.”

Inspectorul general școlar Gabriela Mihai

Inspectorul general susține că i-a propus directorului adjunct să se mai gândească în privința renunțării la funcție, în sensul de a nu fi schimbată întreaga echipă managerială de la colegiu. Refuzul profesorului Laurențiu Tomescu s-a legat de faptul că dorește să se îngrijească mai mult de propria persoană și că se află de ceva ani în conducerea colegiului.

Gabriela Mihai a mai afirmat că decizia celor doi directori va fi prezentată în viitorul apropiat, în Consiliul de Administrație al ISJ Suceava.

După ce va fi aprobată eliberarea din funcție, Inspectoratul Școlar Județean Suceava va anunța perioada în care profesorii, ce îndeplinesc condițiile pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct, pot întocmi dosarele.

Dosarele pentru cele două funcții de conducere de la Colegiul Național „Nicu Gane” se vor putea depune din luna decembrie.

ȘTIRI