Cresc bursele pentru elevii din România. Unele sume se vor dubla. Anul școlar viitor aduce noi tipuri de burseEducație

Cresc bursele pentru elevii din România. Unele sume se vor dubla. Anul școlar viitor aduce noi tipuri de burse

       Accesări: 851

Vești foarte bune în vacanța mare. Bursele elevilor se vor majora din anul școlar 2023-2024. Banii vor fi alocați, ca și până acum, pentru cei de la gimnazii și licee.

Sumele acordate pentru anumite tipuri de burse, după cum prevede Legea Învățământului Preuniversitar, vor crește și cu 60%.

Elevii vor primi patru tipuri de burse: de merit, socială, tehnologică și de excelență olimpică I și II.

Bursele de studiu și de performanță, care se acordă în prezent, dispar.

Bursa de merit va fi mai mult decât dublu față de valoarea actuală, iar cea socială se majorează doar cu 100 de lei.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Bursa tehnologică, pentru elevii care urmează un liceu de profil, este o lată noutate, la fel ca și bursa pentru mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ.

Cresc bursele sociale și de merit

Bursele acordate elevilor din medii defavorizate sau cu situații medicale speciale vor crește de la 200 la 300 de lei. Banii sunt acordați pentru prevenirea abandonului școlar.

Bursele sociale se acordă în baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitului pe venit, conform metodologiei-cadru.

Și bursa de merit se majorează.

Elevii vor primi 450 de lei lunar, față de 200 de lei, cât primeau până acum.

De menționat că bursa de merit se acordă pentru cel puțin 30% dintre elevii din clasă, care rezultate bune. Printre beneficiari se numără copiii care au obținut premiul întâi la concursurile școlare naționale și câștigătorii medaliilor de aur la campionatele de sport.

Un detaliu important de știut: elevul care nu are media 10 la purtare la final de an, pierde bursa de merit în anul şcolar următor.

Două noi tipuri de bursă

Una dintre noutăți este bursa tehnologică, care în valoare de 300 de lei pe lună. Ea se acordă celor care urmează un liceu cu un astfel de profil și îndeplinesc câteva condiții. De xemplu, să nu aibă multe absențe sau abateri disciplinare.

Altă noutate este este bursa de excelență olimpică, cea care înlocuiește bursa de perfromanță.

Elevii care ocupă locul 1, 2 sau 3 la olimpiadele naționale vor primi 700 de lei.

Cei care performează la olimpiadele internaționale vor fi premiați cu sume și mai mari.

3.000 de lei pe lună primesc elevii care au luat locul întâi la olimpiade internaționale, 2.250 de lei primesc cei care s-au clasat pe locul 2 și 1.500 de lei cei de pe locul 3.

Copiii care au obținut mențiune vor primi 750 de lei pe lună.

Bursă pentru mamele minore

Și mamele minore, care revin la școală, beneficiază de o bursă lunară de 700 de lei. Condiția este frecventarea cursurilor.

Bursele sunt primite de elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat. Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sume alocate de autoritățile administrației publice locale și de alte venituri obținute.

Bursele sociale și bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă.

Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii sociale.

Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației.

ȘTIRI