Costurile totale ale noului Spital Municipal din Fălticeni se ridică la aproximativ 105 milioane de leiSpecial

Costurile totale ale noului Spital Municipal din Fălticeni se ridică la aproximativ 105 milioane de lei

       Accesări: 3684

Cât costă un spital în România? Unul municipal, complet nou, cu 250 de paturi, ajunge la 20 de milioane de euro. Însă ai nevoie de 30 de ani pentru a-l termina.

Vorbim despre un caz arhicunoscut: noul spital din Fălticeni.

Început după Revoluție, spitalul municipal și-ar putea deschide porțile într-o lună, dacă unitatea medicală ar primi banii pentru aparatura medicală.

Până acum statul român a investit circa 105 milioane de lei. Costurile au fost dezvăluite de managerul Vlad Morariu într-un interviu acordat la finalul anului trecut.

Investițiile în clădirea spitalului se ridică la 71,2 milioane de lei. Alte 8,6 milioane de lei au costat scările de evacuare și dotările din afara domeniului medical.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

La cele 79,8 milioane de lei se adaugă alte 24,5 milioane de lei pentru dotarea spitalului cu aparatură medicală de ultimă generație.

Totul este pregătit pentru deschiderea noului spital. Unitatea mai are nevoie doar de echipamentele medicale. Licitația a fost încheiată încă de anul trecut, însă banii pentru dotări sunt alocați de Ministerul Sănătății.

Managerul Vlad Morariu afirmă că fondurile cu care s-a ridicat spitalul, cei aproximativ 105 milioane de lei, reprezintă o sumă decentă.

„Spitalul, așa cum îl vedeți, modern și care respectă toate normele în vigoare a fost construit cu o sumă de 71,2 milioane de lei, partea de construcție și montaj, și 8,6 milioane de lei, la care se adaugă 8,6 milioane de lei, partea de scări exterioare de evacuare și dotările nemedicale.”, a declarat medicul Vlad Morariu, managerul spitalului municipal Fălticeni. „Adăugând și banii de dotări medicale, ajunge la 20 de milioane de euro, în total. Eu zic că este o sumă decentă pentru un spital de 250 de paturi”.

Totul este pregătit pentru deschiderea noului spital.

Unitatea mai are nevoie doar de echipamentele medicale. Licitația a fost încheiată încă de anul trecut, însă banii pentru dotări de la Ministerul Sănătății.

Conducerea spitalului a făcut noi demersuri la minister pentru alocarea fondurilor destinate achiziției de aparatură, însă nu a primit un răspuns în această privință.

Lipsa banilor blochează investiția

Proiectul spitalului a fost blocat ani la rând, clădirea fiind construită pe etape, în funcție de banii primiți de la Ministerul Sănătății. Subiect de campanie electorală în toți anii precedenți, spitalul este pregătit de inaugurare, tot într-un an electoral.

Între 1990 și 2012, lucrările s-au desfășurat când mai bine, când mai greu. Au fost ani la când pe șantierul spitalului nu s-a întâmplat nimic.

Pentru nu că nu erau suficienți bani, un pavilion al spitalului a fost transformat în bloc ANL, o premieră în România.

Noul spital. Mai 2012
Iulie 2013
Octombrie 2013
Septembrie 2014
Martie 2015
Octombrie 2019

Lucrările au luat avânt din toamna anului 2012, când au fost trimise tranșe consistente pentru continuarea lucrărilor. Clădirea a fost finalizată în vara anului 2018.

Managerul Vlad Morariu susține că s-au făcut economii fără ca nivelul de calitate să fie compromis.

Am făcut economii pe cât am putut. La fiecare capitol. Fără să facem rabat de la calitate!”, a conchis managerul spitalului fălticenean. „Este o sumă care poate fi luată și ca un reper pentru proiectarea și studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale din România, unde am auzit niște sume mult mari.”

Morariu afirmă că „suma reală, în privința costurilor unui spital, se găsește la Fălticeni”.

Lucrările au început acum 30 de ani

Construcția noului spital a demarat în iunie 1990. Clădirea este finalizată încă din anul 2018. Inaugurarea nu a fost posibilă pentru că unitatea medicală avea nevoie și de scări de evacuare, dar și aparatură medicală.

Lucrările pentru cele trei scări de evacuare au început în mai 2019 și trebuiau finalizate șase luni mai târziu. Stadiul actual al construcției acestora este foarte avansat, gradul de realizare fiind de 98%.

Între timp, noul spital a primit finanțare pentru dotările care nu țin de domeniului medical.

Bucătăria, vestiarele sala de conferințe, holurile, spălătoria, sala de mese și birourile destinate personalului RUNOS (Serviciul resurse umane, normare, organizare, salarizare) au fost complet echipate cu mobilier și aparatură electrocasnică și electronică.

Construcția unei scări de evacuare

Când se deschide spitalul?

După 30 de ani de așteptări, întrebarea este una retorică pentru fălticeneni.

Un răspuns ni-l dă managerul Vlad Morariu. Dacă banii pentru aparatură vor fi trimiși de minister, noul spital va putea fi deschis cam într-o lună de zile de la începerea instalării dotărilor.

Deocamdată, pe tema finanțării pentru aparatură, nu există niciun răspuns.

Conducerea unității medicale este, însă optimistă: „la stadiul actual, nimeni nu-și permite să țină noul spital cu ușile închise. Spitalul se va deschide!”

Până atunci, pacienții sunt internați în spitalul construit la Fălticeni acum 160 de ani, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pavilionul central este cea mai veche clădire medicală din țară.

Cum arată saloanele și sălile de operație ale noului spital?

Sălile de operație sunt acoperite cu materiale moderne pentru păstrarea unui mediu cât mai curat, iar camerele pentru realizarea de radiografii sunt dotate cu uși speciale din plumb pentru protecție la radiații, în timp ce pereții și pardoseala sunt amenajate cu materiale baritate.

Secția ATI, Pediatria și Maternitatea dispun la rândul lor de amenajări deosebite și echipamente de bază care au fost deja montate.

Cu aparatura de bază este dotat și CPU ( Compartimentul Primi Urgențe), aflat la parterul clădirii.

Saloanele pentru pacienți sunt generoase ca spațiu, au băi proprii, sistem pentru alerte medicale și dispun de frigider, televizor și paturi noi, acționate electric.

Noul spital este dotat cu șapte lifturi destinate personalului medical și pacienților. Unitatea dispune de centrale de aer condiționat, răcitoare, centrala termică, stație de oxigen, punct de transformare, toate la standarde moderne.

Unitatea medicală dispune de un adăpost ALA (Apărare Locală Antiaeriană) și de un rezervor de incendiu de 3.000 metri cubi.

Spitalul va fi dotat și cu o stație de epurare. La exterior va fi amenajat un spațiu de parcare, cât și zone cu verdeață și flori.

ȘTIRI