Primarii din Boroaia, Rădășeni, Cornu Luncii, Bogdănești și Fântâna Mare  au încheiat un parteneriat pentru construirea rețelei de gaz naturalActualitate

Primarii din Boroaia, Rădășeni, Cornu Luncii, Bogdănești și Fântâna Mare au încheiat un parteneriat pentru construirea rețelei de gaz natural

       Accesări: 9402

Interes comun pentru un proiect major în domeniul utilităților. Cinci primari din zona Fălticeni, doi PNL, doi PSD și un independent, și-au dat mâna pentru cel mai important și amplu obiectiv de investiții ce va fi implementat începând din anul 2021. Construirea rețelei de gaz natural este prioritate de grad zero pentru localitățile rurale, mai ales că Uniunea Europeană va finanța lucrările pentru dezvoltarea unor astfel de infrastructuri, oficial denumite „rețele inteligente”.

Autoritățile locale din comunele Boroaia, Rădășeni, Cornu Luncii, Fântâna Mare și Bogdănești au depus proiectele în cadrul POIM (Programului Operațional Infrastructură Mare) și continuă demersurile pentru construirea rețelei de gaz, prin noi documentații importante, supuse aprobării Consiliilor Locale.

Primarii Vasile Berariu, Neculai Perju, Gheorghe Fron, Vasile Mucilenița și Traian Rogojină au semnat un acord de parteneriat în vederea elaborării și implementării proiectului pentru infrastructura de gaz natural. Acordul a trecut de votul aleșilor locali și a devenit proiect de hotărâre.

Comunele Boroaia, Fântâna Mare și Bogdănești sunt asociate într-un parteneriat, iar comunele Rădășeni și Cornu Luncii într-un alt parteneriat.

Obiectul acestor parteneriat este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a securităţii aprovizionării prin dezvoltarea unor sisteme inteligente de distribuţie, stocare şi transport al energiei şi prin integrarea descentralizării producţiei de energie din surse regenerabile, cât și dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Costurile în acest proiect vor fi împărțite între fiecare comună, astfel încât implicația financiară va fi mai ușor de suportat pentru fiecare localitate.

Principiile de bună practică din acord prevăd ca părțile implicate să contribuie la realizarea proiectului şi să îşi asume rolul lor în cadrul proiectului.

Partenerii trebuie să se consulte în mod regulat şi să se informeze asupra tuturor aspectelor privind evoluţia proiectului.

Înainte de sfârşitul proiectului, autoritățile partenere vor conveni asupra modului de acordare a dreptului de utilizare a echipamentelor, bunurilor achiziţionate prin proiect, precum şi a titlurilor şi drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială privind rezultatele proiectului. Copii ale titlurilor de transfer vor fi ataşate raportului final.

Liderii de parteneriat sunt comunele Fântâna Mare și Rădășeni.

ȘTIRI