Cazul tragic din Comuna Baia. Tânăra moartă în casă și cele două surori s-au intoxicat cu monoxid de carbonActualitate

Cazul tragic din Comuna Baia. Tânăra moartă în casă și cele două surori s-au intoxicat cu monoxid de carbon

       Accesări: 28711

Un necaz a lovit două familii din satul Bogata. O adolescentă de 16 ani și-a pierdut viața, iar alte două fete de 8 și 12 ani, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon în casa unde locuiau. Totul s-a petrecut duminică.

Reprezentații DGASPC Suceava spun că minorele se aflau în grija bunicilor, însă mătușa lor, tânăra de 16 ani, își petrecea timpul liber alături de ele.

Părinții celor două fete, de 8 și 12 ani, sunt plecați la muncă, în străinătate.

Cercetările efectuate de polițiști au indicat faptul că minorele s-au intoxicat cu monoxidul de carbon provenit de la o aerotermă care încălzea camera în care se odihneau.

Bunica celor două surori locuiește în apropiere. Duminică după amiază s-a dus la casa lor și le-a găsit pe acestea, dar și pe mătușa lor inconștiente în casă.

Codrin Benta

Oamenii legii au primit un apel la 112.

Pentru că locuința era încuiată prin interior, s-a pătruns în casă pe geam. Polițiștii au efectuat manevre de resuscitare până la sosirea echipajelor de prim ajutor.

Transportate la spital în stare gravă

La fața locului s-au deplasat trei echipaje medicale de urgentă, Ambulanță și SMURD, de la Fălticeni.

Cu toate că i s-au făcut manevre de resuscitare, pentru adolescenta de 16 ani eforturile au fost în zadar. Medicii i-au declarat decesul. Cele două surori au fost resuscitate, stabilizate și transportate la spital în stare gravă.

Ele au fost internate în comă la Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni, ulterior fiind transferate la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Stare celor două fete este stabilă.

Ele sunt în continuare în comă, pacientele respirând cu ajutorul aparatelor.

„Minorele sunt intubate și ventilate mecanic. Au ajuns la spital în comă de gradul III.”, ne-a declarat medicul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava. „Pacientele în continuare în comă. Parametrii vitali sunt stabili. Urmează să vedem ce leziuni neurologice prezintă.”

Anchetă socială solicitată de DGASPC

Reprezentanții DGASPC Suceava au declarat pentru cotidianul Cronica de Fălticeni că angajații instituției, de la Serviciul Urgențe, au solicitat o anchetă socială cu privire la acest caz. O anchetă socială este în curs, aceasta fiind efectuată de către serviciul de asistență socială de la nivelul Primăriei Comunei Baia.

Din discuția purtată cu asistenta socială de la primărie, minora care a decedat, în vârstă de 16 ani, era mătușa fetițelor care se află în spital, fiind sora mamei fetițelor.

Reprezentanții DGASPC Suceava mai spun că până în acest moment, cazul celor două minore nu a fost în atenția lor, nefiind un caz social. Pentru a vedea ce măsuri se impun suplimentar, aceștia așteptă ancheta socială cu propunerea serviciului de asistență socială în acest caz.

Cercetările continuă

Deși concluziile preliminare duc spre aceeași cauză, intoxicație cu monoxid de carbon, polițiștii vor stabili împrejurările în care s-a produs tragedia.

Potrivit procedurilor investigative, oamenii legii au analizat trupul adolescentei, iar pe corpul acesteia nu s-au găsit urme de violență.

Ancheta este desfășurată de echipe mixte ale Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, Secției de Poliție Rurală 7 Mălini și Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Suceava.

„Polițiștii au fost sesizați despre faptul că trei tinere din satul Bogata au fost găsite în stare de inconștiență la locuința de domiciliu. S-a format o echipă operativă complexă, iar la fața locului s-a deplasat și un laborator CBRN din cadrul ISU Suceava.”, a declarat comisarul Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava. „Prin forțarea geamului s-a pătruns în interiorul locuinței, fiind găsite cele trei tinere, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani. Din păcate, echipajul medical, sosit în regim de urgență, a aplicat manevre de resuscitare, însă tânăra de 16 ani a fost declarată decedată la fața locului. Minorele au fost transportate la spital.”

Cercetările continuă în acest caz.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

ȘTIRI