Bunătățile marca Raitar și Platourile fabricate în comuna Râșca au ajuns la Expoziția Internațională de la BerlinActualitate

Bunătățile marca Raitar și Platourile fabricate în comuna Râșca au ajuns la Expoziția Internațională de la Berlin

       Accesări: 4373

Două mărci locale contribuie zilele acestea la imaginea României în Europa. Bunătățile marca Raitar și platourile de Râșca au ajuns, alături de alte zeci de produse renumite în țară, la Expoziția Internațională „Săptămâna Verde” de la Berlin. Este cel mai mare eveniment din Europa destinat sectorului agricol și industriei alimentare, ce se desfășoară între 20 și 29 ianuarie.

Standul României aduce în fața publicului tot ceea ce România are mai bun, frumos și reprezentativ în aceste domenii, astfel încât vizitatorii să vor putea aprecia veritabilul gust românesc, dar și măiestria românului meșteșugar.

Din zona Fălticeni participă renumita firmă Raitar, din comuna Cornu Luncii, și Platourile Moldovenești, din lemn, prelucrate manual în comuna Râșca.

Acestea completează standul unde mai sunt expuse Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibăneşti, Cârnații de Pleşcoi, Cașcavalul de Săveni, Păstrăvul afumat în cobză de brad de la Suceava, Pălinca de Maramureș, Merele de Voinești și altele, care au potențial de înregistrare pe sisteme de calitate europene.

Bunul gust românesc

Bunătățile celui mai important producător de preparate din carne din județul Suceava se regăsesc zilele acestea la Expoziția Internațională de la Berlin.

Raitar expune aici 10 sortimente de preparate din carne. Cele mai calitative și apreciate dintre acestea au fost selectate pentru standul României.

Fabricate în localitatea Sasca Nouă, produsele Raitar sunt recunoscute în țară pentru gustul autentic.

„Am contribuit și noi la acest stand cu cele mai bune produse. Ne bucurăm că putem reprezenta România la un eveniment de asemenea anvergură, alături de alte mărci reunite sub marca Produs în Bucovina. Pentru noi este un motiv de mândrie și o mare cinste, faptul că putem expune produsele Raitar la Berlin, alături de alți producători români importanți.”, ne-a declarat Grigore Florea, directorul și acționarul Raitar. „Suntem onorați pentru că putem contribui la această expoziție și cred că că standul țării noastre va lăsa impresii bune. Referindu-ne la participarea producătorilor din județul Suceava, eu cred că prezența fiecăruia înseamnă o recunoaștere în plan calitativ și valoric. Participarea aduce un plus de prestigiu și imagine pentru fiecare marcă în parte.”

De peste 30 de ani, Raitar merge pe rețeta bunului gust românesc.

Produsele sub această marcă sunt livrate și peste hotare.

Acestea ajung atât în rețeaua proprie de magazine, cât și în rețeaua marilor magazine Kaufland și Carrefour.

Sortimentele sunt exportate cu succes în numeroase magazine românești din Germania, Italia, Anglia, Olanda, Franța și Belgia.

Esența lucrului bine făcut

Printre zecile de produse autentice de la standul României se află și platourile din nordul Moldovei.

Este vorba despre platouri din lemn prelucrate manual în atelierul meșterului Ionel Șchiopu. Sunt produse cu forme, nuanțe și din esențe diferite.

Ionel Șchiopu a pus pe picioare această afacere în urmă cu câțiva ani, iar acum este cunoscut nu doar în regiunea Moldovei, ci și în țară.

Meșterul din Râșca era cunoscut pentru mobilierul sculptat și catapetesmele realizate pentru biserici, fapt pentru care a primit și o distincție din parte unui înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La standul României de la Berlin sunt expuse câteva platouri din lemn de cireș, care se remarcă printr-o frumusețe și o textură cu totul aparte.

Demn de menționat este faptul că aceste obiecte, regăsite sub marca „Platouri Sucevene” și inscripționate cu emblema unui stejar și titulatura „Fabricat în Râșca”, sunt realizate de trei doamne, care au deprins tainele meseriei de la Ionel Șchiopu, care astăzi sunt angajate în atelierul pentru prelucrarea lemnului.

Celelalte mărci sucevene prezente la Expoziția Internațională de la Berlin sunt Mopan și Cozonac Bujor (patiserie), Niro și Tudia (lactate), Vital (ulei de nucă și fructe uscate), păstrăvul afumat și lădițele manufacturate în Vicovu de Sus.

Sprijin și promovare prin Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava

Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava și Biroul de Turism din cadrul Consiliului Județean Suceava au trimis la Berlin materiale de promovare pentru județul Suceava, alături de produse alimentare aflate sub marca „Produs în Bucovina”, cât și cele ale meșterilor din localitățile Râșca și Vicovu de Sus.

La standul României, produsele Raitar sunt așezate pe platourile din lemn de cireș.

Sortimentele sunt gustate de vizitatorii expoziției.

Evenimentul internațional de la Berlin se va încheia pe 29 ianuarie.

ȘTIRI