Eveniment comemorativ la Biserica Sfântul Ilie. Slujbă de Tedeum oficiată pentru făuritorii Micii UniriReligie

Eveniment comemorativ la Biserica Sfântul Ilie. Slujbă de Tedeum oficiată pentru făuritorii Micii Uniri

       Accesări: 1896

Zi de rugăciune, comemorare și mulțumire. 24 ianuarie este un reper important în istoria românilor, este data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române sau Mica Unire. În municipiul Fălticeni acest moment deosebit a fost marcat astăzi, la împlinirea celor 164 de ani, printr-o ceremonie religioasă desfășurată la Biserica „Sfântul Ilie”.

Un sobor de preoți au oficiat slujba de Tedeum pentru pomenirea făuritorilor Micii Uniri din acel ianuarie 1859.

Protoiereul Adrian Dulgheriu, gazda și inițiatorul evenimentului, și-a manifestat bucuria oficierii serviciului religios alături de un sobor de preoți, cu prilejul momentului solemn.

Preotul Constantin Rotar (parohia Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina din Rădășeni), preotul Ion Gușă (parohia Sfânta Parascheva din Baia), preotul profesor Bogdan Feștilă (Capela Sfântul Nicolae Fălticeni și profesor la Seminarul Teologic Ortodox Suceava) și părintele Arhidiacon Diaconu Cristian, diacon misionar în cadrul Protopopiatului Fălticeni, au slujit alături de părintele protoiereu.

În cadrul slujbei au fost înălțate rugăciuni pentru cei care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române, dar și pentru ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Invitatul special al evenimentului religios a fost Preotul Profesor Doctor Universitar conferențiar Vasile Nechita, paroh al Bisericii Sfântul Apostol Andrei din Iași, îndrumător de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius din Constanța, originar din Valea Bourei (comuna Dolhești).

Preotul Vasile Nechita a slujit, de asemenea, în sobor, iar la finalul ceremoniei religioase a susținut o conferință pe tema Micii Unirii. În cadrul expunerii, el s-a axat pe rolul activ al Bisericii Ortodoxe în reușita realizării acestui deziderat al Micii Unirii, cât și contribuția unor oameni de seamă din Fălticeni și zona Fălticeni la împlinirea acestui țel sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Un moment aparte l-a constituit sceneta despre Unirea Principatelor Române, jucată de elevii școlii din satul Leucușești, încheiată cu Hora Unirii în care s-au prins și câțiva preoți. Copiii au fost răsplătiți cu daruri dulci oferite de părintele protoiereu Adrian Dulgheriu din partea Protopopiatului Fălticeni.

În aceleași registru al clipelor memorabile s-a înscris și acordarea unor distincții conferite de Î.P.S. Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Preotului Profesor Doctor Universitar Conferențiar Vasile Nechita i-a fost conferită Crucea Bucovinei, iar preoții Marian Huțanu (Parohia Adormirea Maicii Domnului din Osoi (Vulturești) și Gheorghe Lupu (Parohia Adormirea Maicii Domnului din Găinești (Slatina) au primit Ordinul Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

ȘTIRI