Biserica istorică din Rădășeni este inclusă în Ruta Bisericilor de Lemn. Lăcașul va fi restaurat printr-un nou proiectActualitate

Biserica istorică din Rădășeni este inclusă în Ruta Bisericilor de Lemn. Lăcașul va fi restaurat printr-un nou proiect

       Accesări: 825

Vechile lăcașe ortodoxe sunt un tezaur pentru români. Multe dintre acestea au nevoie de reparații, mai ales la partea de pictură și structură. Unul dintre obiectivele încadrate ca monument istoric, ce necesită astfel de lucrări, se află în comuna Rădășeni.

Ctitorită în urmă cu 400 de ani, Biserica „Sfinții Mercurie și Ecaterina” figurează într-un proiect depus de Consiliul Județean Suceava pentru finanțare cu fonduri europene.

Banii vor asigura restaurarea picturii lăcașului, dar și conservarea arhitecturii tradiționale.

Biserica istorică din Rădășeni urmează să fie promovată, printr-un alt proiect, pentru dezvoltarea turismului relgios și cultural.

Obiectivul ctitorit de voievodul Ștefan Tomșa a fost inclusă în Ruta Bisericilor de Lemn, alături de alte lăcașuri vechi cu statut de monument istoric din județul Suceava.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Pictura bisericii din lemn este realizată de călugării Iulian, Chelsie și Ioan în anul 1875.

Actuala pictură de pe bolta naosului şi din altar datează din anii 1935-1938, acestea aparținînd executată de pictorilor Victor Gallin şi Ştefan Streinu din Botoşani.

De-a lungul timpului au fost realizate mai multe lucrări de consolidare, înfrumusețare și consolidare.

Între anii 1935-1938 s-a făcut o reparație generală de înfrumusețare și consolidare a monumentului.

Lucrări noi de restaurare au avut loc în 1954, precum și în 1976, când s-a curățat din nou pictura.

Între anii 1998-2008 au avut loc ample lucrări de restaurare (refacere și consolidare) a bisericii în interior și exterior, refacerea temeliei, tratarea lemnului, înlocuirea învelitorii acoperișului, restaurarea picturii murale, care s-au desfășurat cu cheltuielile enoriașilor parohiei și ale altor credincioși binevoitori.

ȘTIRI