Biserica „Adormirii Maicii Domnului” s-a înnoit în prag de sărbători. Două icoane vechi și ușile de la altar au fost restaurate și înfrumusețate cu foiță de aurReligie

Biserica „Adormirii Maicii Domnului” s-a înnoit în prag de sărbători. Două icoane vechi și ușile de la altar au fost restaurate și înfrumusețate cu foiță de aur

       Accesări: 1911

Un dar neprețuit pentru suflet. Două odoare ale unei parohii din Fălticeni au, din nou, strălucirea de altă dată. Acestea au fost restaurate și, pentru prima dată, îmbrăcate în foiță de aur.

Este vorba despre ornamentațiile din lemn care adăpostesc icoanele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Trei Ierarhi de la Biserica „Adormirii Maicii Domnului”.

Vechi de peste un secol, cele două icoane, au fost reașezate în biserică, după ce lucrările să-au încheiat, chiar înainte de sărbătoarea Învierii.

Totul s-a făcut pe cheltuiala mai multor enoriași, oameni simpli care au pus mână de la mână pentru a-și înfrumuseța biserica unde se roagă duminica sau în zilele de sărbătoare.

Costurile sunt foarte mari, iar printre cei care au contribuit sunt și oameni cu dare de mână. Antreprenori importanți din Fălticeni și Mălini, care au dorit să rămâne anonimi, au ținut să doneze bani pentru lucrările de restaurare.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

„Nu avem cuvinte de mulțumire pentru tot ceea ce s-a făcut până acum. Credincioși din parohia noastră, dar și oameni de afaceri ne-au sprijinit financiar în acest demers.”, a explicat preotul Adrian Brădățanu. „Îmbrăcămintea din lemn a unor icoane vechi a fost restaurată și îmbrăcată în foiță de aur, cât și alte elemente din lemn, din patrimoniul bisericii noastre. Le mulțumim tuturor pentru ajutor, sprijin și bunăvoință.”

Pe lângă cele două icoane înfrumusețate au mai fost restaurate și ușile împărătești, ușile centrale ale iconostasului, inclus în catapeteasmă, și care fac legătura cu Sfântul Altar.

Realizate din lemn de tei și cu o vechime de peste 100 de ani, ușile au fost revizuite și îmbrăcate în foiță de aur. Lucrări similare au fost efectuate și la strana Mântuitorului Hristos, suportul pe care se așază icoana din fața catapetesmei (partea din dreapta).

Acesta a fost, de asemenea, restaurat și revopsit cu materiale speciale.

După sărbători urmează să fie restaurată și strana Maicii Domnului, suportul din lemn în care se află o icoană care datează din anul 1851.

Preotul Adrian Brădățanu apreciază că lucrările de restaurare vor face ca icoanele și mobilierul să-și păstreze frumusețea și trăinicia pentru încă 50-100 de ani.

La toate acestea se adaugă și lucrările de amenajare exterioară, care au prevăzut refacerea gardului, reabilitarea temeliei gardului, construirea unui loc de joacă.

Toate au fost suportate cu fonduri de la bugetul local al municipiului Fălticeni.

Biserica „Adormirii Maicii Domnului” are, mai nou, și o troiță în curte, un mic foișor și un lumânărar.

ȘTIRI