Ample controale înaintea sărbătorilor. Inspectorii sanitari veterinari verifică transporturile de porci și miei viiActualitate

Ample controale înaintea sărbătorilor. Inspectorii sanitari veterinari verifică transporturile de porci și miei vii

       Accesări: 163

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi. Comercianții de carne își vor rotunji veniturile după perioada postului, iar săptămâna aceasta magazinele vor fi pline de clienți. În piețe și târguri, unde se vând animale vii, va fi la fel.

Inspectorii sanitari veterinari au început de câteva zile controalele, angajații DSVSA fiind sprijiniți de polițiști.

Verificări sunt făcute și în traficul rutier.

Controalele vizează mijloacele auto utilizate pentru transportul porcinelor și mieilor vii.

Sunt verificate documentele însoțitoare, care trebuie să ateste originea loturilor de porci vii, rutele de deplasare prestabilite, precum si dacă sunt respectate cerințele referitoare la perioada de timp obligatorie privind prezenta porcilor in exploatațiile de origine, înainte de data transportului, examinarea clinică și testare prin examen de laborator.

Inspectorii verifică, totodată stării de igienă a mijloacelor auto destinate pentru transportul porcilor vii, verificarea mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populației.

În cadrul acestor acțiuni vor fi verificate precum carnea proaspătă de porc, carnea tocată, carnea preparată și a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu si care au fost de la porcii vii din exploatațile non-profesionale;

Controalele in trafic se desfășoară și asupra transporturilor de miei.

Și în acest caz sunt verificate condițiile de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare a mijloacelor auto sanitare veterinare utilizate pentru transportul acestor animale, dar și documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor), precum și documentele care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.

Vor fi controale și în piețele agroalimentare, în unitățile de depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de alimentație publică.

Dacă nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare, inspectorii D.S.V.S.A. Suceava vor aplica măsura suspendării temporare a activității acestor unități, până la remedierea tuturor deficiențelor, precum si sancțiuni, inclusiv reținerea produselor.

ȘTIRI