Amenzi pentru cei care poartă mască textilă. Sancțiunea pecuniară poate ajunge până la 2.500 de leiActualitate

Amenzi pentru cei care poartă mască textilă. Sancțiunea pecuniară poate ajunge până la 2.500 de lei

       Accesări: 2807

Reguli noi în pandemie. Purtarea măștilor textile în spațiul public va fi sancționată de oamenii legii. Cel puțin așa spune ministrul de Interne, iar amenda nu este deloc mică.

Persoanele care vor purta mască textilă într-un spațiu public riscă să fie amendate cu până la 2.500 de lei, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, care consideră că în astfel de cazuri „este ca și cum nu ar avea mască”.

Întrebat de jurnaliștii Digi 24 cum va fi verificat în teren, cine și ce tip de mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Lucian Bode a susținut că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

Ministrul de Interne amintește și subliniază faptul că „tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare”.

Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițiștii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.”, a afirmat ministrul Bode În cadrul interviului. „Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare.”

Comitetul Național pentru Situații de urgență este cel care decis noi restricții de pe 8 ianuarie 2022, pentru a limita efectele valului 5 al pandemiei de coronavirus.

În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

Ministrul de Interne a fost întrebat care este amenda pentru persoanele care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală sau FFP2. Răspunsul lui Lucian Bode: amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme.

Asta înseamnă că amenda pentru cei care nu poartă masca de protecție în spațiile publice este între 500 şi 2.500 lei.

Vineri, 7 ianuarie, ar urma să fie emis un nou ordin comun al Miniștrilor Sănătății și de Interne privind obligativitatea purtării măștii de protecție inclusiv în aer liber, fiind permise doar măștile măștile de tip medical sau FFP2, nu și cele din pânză sau plastic.

ȘTIRI