Accesări: 10015

Bucurie în prag de sărbătoarea. Mănăstirea de călugări Sfântul Mare Mucenic Mina are de ieri un clopot cum nu este altul în țară. Obiectul a fost realizat la Baia Mare și cântărește peste 10 tone.

Este cel mai mare clopot fabricat în România.

Meșterii maramureșeni au folosit cele mai bune materiale posibile. Clopotul este realizat din cel mai curat bronz și a necesitat patru luni de muncă.

Clopotul este acordat în nota muzicală Mi, ceea ce îi conferă o acustică unică.

Caracteristicile sunt absolut impresionante.

Obiectul, cu un diametru de aproape 3 metri, beneficiază și de elemente distincte la exterior, unde au fost aplicate reprezentările unor îngeri, alături de reprezentările iconografice ale Sfântului Mina, dar și ale Sfintei Cruci, ca simbol al credinței.

Atunci când va fi tras, clopotul se va auzi de la 20 de kilometri distanță, iar în momentul balansului are forța de a trage o greutate de 48 de tone, adică cel puțin 45 de autoturisme Dacia Logan.

Clopotul, opera unui băimărean cu studii muzicale, a fost turnat în orașul olandez Rotterdam.

Cei care s-au ocupat de întregul proces de fabricație au fost tot meșteri români.

Așteptat cu bucurie de monahi și credincioși, clopotul unicat a fost adus în seara zilei de 6 ianuarie, la mănăstirea ortodoxă de stil vechi, în Ajunul sărbătorii Nașterii Domnului.

Clopotul va funcționa prin balansare, printr-o automatizare electronică și nu prin mișcarea limbii clopotului.

Obiectul de peste 10 tone va fi sfințit după sărbătorile de iarnă, după care va fi așezat la locul rânduit, în clopotnița chinoviei de călugări din satul Roșiori, ridicată pe Dealul Mănăstirii.

ȘTIRI