Aleșii locali din Fălticeni au votat proiectul de 11 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă și canalizareActualitate

Aleșii locali din Fălticeni au votat proiectul de 11 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă și canalizare

       Accesări: 3955

Noi investiții sunt previzionate pentru infrastructura de apă potabilă și apă uzată. Aleșii locali s-au întrunit marți, 10 decembrie, în ședință extraordinară pentru a vota proiectul de hotărâre care dă undă verde demersurilor unui amplu proiect destinat municipiului Fălticeni. Operatorul județean ACET Suceava va depune pe 16 decembrie documentația pentru obținerea fondurilor de implementare.

Ședința s-a desfășurat în prezența primarului Cătălin Coman, în calitate de inițiator al proiectului de hotărâre, dar și a unei delegații formate din inginerul Ștefan Groza, directorul general ACET Suceava, Viorel Seredenciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, inginerul Ion Postolache, director ACET pentru programele cu finanțare externă, și economista Rodica Nistor, directorul economic ACET Suceava.

Întrunirea a generat o dezbatere legată de proiectul viitoarei rețele de apă și canalizare din Fălticeni, consilierii locali adresând mai multe întrebări pentru a clarifica diverse aspecte din proiect, în special cele legate de cost și beneficii.

Directorul general ACET Suceava a explicat necesitatea investiției, dar și faptul că un vot negativ la Fălticeni poate bloca întregul proiectul de dezvoltare propus pentru județul Suceava.

Proiectul pentru noua rețea de apă și canalizare din Fălticeni face parte dintr-un proiect major, în care sunt incluse alte 13 localități din județ, printre care și orașul Dolhasca, cu o valoare totală de aproximativ 235 de milioane de euro.

Aleșii locali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre care permite începerea demersurilor pentru implementarea proiectului ACET, destinat extinderii rețelei de apă și canalizare din Fălticeni.

Ștefan Grozadirectorul general ACET Suceava

Investițiile pentru Fălticeni ajung la 11,5 milioane de euro

Ștefan Groza a ținut să sublinieze faptul că aproape jumătate dintre investițiile propuse la Fălticeni au fost tăiate de Comisia Europeană.

Proiectul inițial se ridica la 20 de milioane de euro, iar cel final va avea 11,5 milioane de euro, din care 9,4 milioane de euro reprezintă valoarea lucrărilor pentru amenajarea viitoarei rețele de apă și canalizare.

Din acest motiv, câteva străzi din cartierele mărginașe ale municipiului nu mai fac parte din acest proiect.

Fondurile europene destinate investiției vor asigura extinderea rețelei actuale cu 15 noi kilometri de rețea de apă și 15 kilometri noi de canalizare în Fălticeni.

Pentru lucrările de amenajare la rețeaua de apă vor fi investiți 5 milioane de euro, iar pentru rețeaua de apă menajeră vor fi investiți 4,4 milioane de euro.

Prin același proiect va fi reabilitat și colectorul de apă menajeră din zona poligonului, ce nu mai corespunde cerințelor actuale. Aflat într-o zonă cu alunecări de teren, acesta urmează să fie relocat pe un teren unde stabilitatea nu este afectată.

Prețurile pentru populație vor crește

Tarifele pentru serviciile furnizare vor crește după anul 2020.

Potrivit directorului general Ștefan Groza, prețul la apă potabilă va fi mai mare cu 28 de bani pe metru cub. În schimb, prețul pentru apa menajeră va fi mai scump cu 1,4 lei.

Primarul Cătălin Coman a cerut reprezentanților ACET să justifice scumpirea tarifelor, întrebând dacă scumpirea tarifelor reprezintă o condiție obligatorie în implementarea noului proiect.

Potrivit directorului economic Rodica Nistor, condiția este obligatorie, fiind ca una dintre cerințele impuse și indispensabile obținerii finanțării proiectului din fondurile Uniunii Europene.

Ședința Consiliului Local Fălticeni pe tema noului proiect cu fonduri europene pentru extinderea rețelei de apă și canalizare. Reprezentanții ACET au participat la întrunirea din sala Radu Iorgu.

Apă și canalizare pentru Șoldănești și Țarna Mare din bugetul local

În paralel cu proiectul pe fonduri europene al ACET Suceava, municipalitatea fălticeneană va derula un proiect similar pentru rețele de apă și canalizare. Acesta va fi finanțat de la bugetul local și va fi realizat în cartierele Șoldănești și Țarna Mare.

Acesta va completa, practic, partea din proiect la care comisarii europeni au decis să renunțe pentru că nu întrunește condiția privind numărul minim de gospodării dintr-o aglomerare urbană.

Primăria Fălticeni va demara proiectul odată cu cel al celor de la ACET.

Mai multe străzi din Oprișeni și Țarna Mare vor beneficia de rețea de apă potabilă și canalizare, astfel încât gospodăriile din cele două cartiere să fie branșate la infrastructura actuală.

Proiectul este estimat să înceapă în anul 2021, dacă procedurile privind achiziția lucrărilor se vor desfășura fără probleme.

După finalizarea celor două proiecte, gradul de acces al populației municipiului Fălticeni la serviciile de apă și canalizare va ajunge la 98%.

Declarația primarului Cătălin Coman privind viitorul proiect cu fonduri europene pentru extinderea rețelelor apă și canalizare din Fălticeni. Un proiect similar va fi derulat cu fonduri de la bugetul local pentru cartierele Șoldănești și Țarna Mare.

ȘTIRI