Zi de binecuvântare și sărbătoare la Mănăstirea Sfântul Mucenic Mina. Patru arhierei au oficiat slujba de hramReligie

Zi de binecuvântare și sărbătoare la Mănăstirea Sfântul Mucenic Mina. Patru arhierei au oficiat slujba de hram

       Accesări: 1916

Reculegerea sufletească și momentele de bucurie s-au împletit într-un loc binecuvântat de sub cerul moldav. Toamna târzie îi adună pe pelerini din mai multe zone ale țării pentru a-l sărbători pe Sfântul Mare Mucenic Mina la mănăstirea din satul Roșiori. Starețul așezământului monahal, arhimandritul Varnava, i-a primit cu căldură pe credincioși, dar și pe soborul de arhierei.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române de Stil au fost întâmpinați cu Sfânta Evanghelie, dar și cu pâine și sare, după un obicei străvechi.

Slujba arhierească s-a desfășurat vineri, 11 noiembrie (stil vechi)/24 noiembrie (stil nou), în biserica mare, într-o atmosferă de bucurie sufletească.

Lăcașul s-a dovedit neîncăpător pentru cei veniți să-l cinstească pe ocrotitorul mănăstirii, sfânt făcător de minuni și grabnic ajutător al celor păgubiți.

Prea Sfințiții Sofronie, Glicherie, Dionisie și David au oficiat slujba de hram alături de preoții mănăstirii și de un sobor format din 15 preoți ai parohiilor din Eparhiile Sucevei și Neamțului, împreună cu șase diaconi.

Psalții mai multor parohii au înfrumusețat slujba de hram, înălțătoare prin cântările și răspunsurile oferite la strană.

La cuvântul de învățătură, Prea Sfințitul Dionisie l-a evocat pe Sfântul Mare Mucenic Mina ca un exemplu pentru creștinii de azi și din toate timpurile, viața și faptele acestuia constituind mărturisiri de credință și pildă de urmat în drumul spre mântuire.

La finalul evenimentului religios, starețul mănăstirii, arhimandritul Varnava le-a mulțumit tuturor pentru prezență, ierarhi, preoți, diaconi și creștini, pentru rugăciunea săvârșită în zi de sărbătoare și pentru cinstea adusă protectorului mănăstirii.

Slujba de hram s-a încheiat cu tradițională agapă creștină, la care au luat parte toți oaspeții prezenți la prăznuirea Sfântului Mucenic Mina.

Așezământul monahal, ridicat pe locul unei vechi biserici, pe Dealul Mănăstirii, adăpostește moaște ale unor mari sfinți, părticele din Sfânta Cruce și Brâul Maicii Domnului, dar și papucelul Sfântului Ierarh Spiridon.

Copia icoanei făcătoare de minuni Icoana Maicii Domnului „Umilenia” este un alt odor de mare preț al mănăstirii. Moaștele se află sub acoperișul unui baldachin sculptat cu măiestrie, ca și raclele în care sunt așezate relicvele.

Mănăstirea include două biserici și un paraclis în incinta stăreției, toate pictate cu măiestrie de meșteri iconari din Ucraina.

ȘTIRI