Zeci de amenzi aplicate de poliţiştii suceveni în urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilicite cu material lemnosActualitate

Zeci de amenzi aplicate de poliţiştii suceveni în urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilicite cu material lemnos

       Accesări: 2344

La sfârşitul lunii septembrie, poliţiştii Serviciului Ordine Publică în cooperare cu specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au acționat pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În perioada 24 septembrie – 1 octombrie, au fost aplicate 55 sancțiuni contravenționale în valoare de 42.765  lei.

Potrivit IPJ Suceava, polițiștii au constatat 3 infracțiuni și au confiscat 103,81  metri cubi de material lemnos, în valoare de  74.250 lei.

În zona Fălticeni, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, împreună cu doi reprezentanţi din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au efectuat un control pentru verificarea legalităţii unor transporturi de material lemnos de pe raza Ocolului Silvic Râşca.

În luna martie 2020, operatorul economic supus controlului a emis cinci avize primare de însoțire a materialului lemnos, pentru un volum total de 228,14 metri cubi lemn rotund de esenţă fag și 3 metri cubi lemn foc de esenţă carpen.

Din verificările efectuate, s-a stabilit că respectivele transporturi de material lemnos nu au avut loc în realitate, situația scriptică justificată prin documente de către operatorul economic fiind în contradicție cu realitatea din teren.

Întrucât operatorul economic nu a putut  justifica lipsa materialului lemnos aferent avizelor de însoțire eliberate, s-a dispus sancționarea contravențională în conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 cu amendă în cuantum de 15.000 lei  și ca măsură complementară s-a dispus confiscarea a 231,14 m.c. lemn buștean de esenţă foioase, în valoare de 45.969,86 lei .

            De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii au stabilit faptul că unul din mijlocele de transport folosite la transportul de material lemnos, deși nu are capacitatea tehnică constructivă să transporte  material lemnos, figurează radiat din circulație din anul 2011. Pe acest număr de înmatriculare, în anul 2019, au fost emise 11 avize secundare de însoțire, în volum total de 642,8 metri cubi, brad bușteni gater, în valoare de 219.149,26 lei.

            În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „fals” și „uz de fals”, ce va fi soluţionat procedural.

ȘTIRI