Veste bună despre Cinematograful „Doina”. Proiectul de modernizare rămâne eligibil pentru finanțareExclusiv

Veste bună despre Cinematograful „Doina”. Proiectul de modernizare rămâne eligibil pentru finanțare

       Accesări: 4271

Este într-o stare deplorabilă. Singurul cinematograf din Fălticeni nu doar că arată ca o clădire părăsită, dar se degradează pe zi ce trece. Interiorul este devalizat, iar exteriorul este plin de înscrisuri colorate.

Autoritățile locale au depus un proiect pentru modernizarea și reabilitarea obiectivului, după ce au reușit să-l readucă în patrimoniul municipalității.

Se întâmpla în anul toamna anului 2018.

Câteva luni mai târziu, proiectul era depus la Compania Națională de Investiții pentru obținerea aprobării fondurilor destinate renovării clădirii.

Pandemia și războiul au schimbat direcția finanțărilor

Documentația a urmat etapele premergătoare finanțării. Lucrurile au mers bine până la un punct.

Pandemia și, mai nou, războiul din Ucraina au schimbat, prioritățile privind alocare banilor și domeniile unde aceștia vor ajunge.

Vestea bună este că proiectul pentru modernizarea și reabilitarea clădirii este eligibil pentru finanțare. Primarul Cătălin Coman spune că proiectele pentru modernizarea cinematografelor sunt blocate la nivel național.

„Deocamdată este un mic blocaj, dacă pot spune așa. Este un blocaj în toată țara. Tot ceea ce a ținut de noi, de Primărie, am făcut.”, a declarat edilul municipiului Fălticeni, în exclsuvitate pentru Cronica de Fălticeni. „Dacă nu era pandemia, probabil vorbeam de o clădire finalizată. Toate fondurile, la timpul respectiv, au fost direcționate pentru prioritățile medicale. S-a terminat pandemia, a început războiul. Sunt alte priorități acum. Urmează ca cinematografele să primească finanțare, dar vom vedea când se va întâmpla asta.”

Valoarea proiectului va fi actualizată

Costurile pentru modernizarea și reabilitarea Cinematografului Doina se ridică al aproximativ 5 milioane de lei. Valoarea proiectului va fi actualizată, ținând cont de evoluția prețului la materiale, dar și al costului manoperei, printr-o formulă de ajustare.

Primarul Cătălin Coman afirmă că proiectul se află pe lista de sinteză.

Asta înseamnă că documentația a trecut de etapele de verificare și că finanțarea lucrărilor prevăzute este doar o chestiune de timp.

Edilul a subliniat că la nivel guvernamental urmează să fie identificată sursa de finanțare pentru proiectele de modernizare ale cinematografelor din țară.

„Cinematograful „Doina” se află pe lista de sinteză la Compania Națională de Investiții. Urmează să se aloce fondurile necesare pentru pașii următori.”, a mai spus Cătălin Coman. „Proiectul este depus, promovat și aprobat de către CNI. Urmează să se identifice sursa de finanțare pentru cinematograful din Fălticeni și nu numai pentru el. Valoarea proiectului este de aproximativ 1 milion de euro, însă ea va fi actualizată printr-o formulă de ajustare.”

Schimbări radicale pentru Cinematograful „Doina”

Proiectul prevede o multitudine de schimbări la interior. Aceasta va fi recompartimentat astfel încât sala mare, care în trecut avea 440 de locuri, va fi transformată în patru săli mai mici.

Noul cinematograf va avea trei săli pentru film și una pentru spectacole.

Spectatorii vor putea asista în fiecare sală de cinema la proiecții specifice cinematografiei digitale ce utilizează tehnologii virtuale.

Pentru partea estetică, cinematograful urmează să primească schimbări importante, astfel încât atmosfera să fie una cât mai plăcută.

Ultima proiecție de film s-a realizat la mijlocul anilor 90, iar din 1999 clădirea s-a transformat într-un local cu discotecă și bar, timp de mai mulți ani.

Primăria Fălticeni și RADEF s-au judecat trei ani, iar autoritățile locale au câștigat procesul. Cinematograful a revenit în proprietatea municipalității în octombrie 2018.

ȘTIRI