Undă verde pentru începerea lucrărilor la rețeaua de gaz natural din Fântana Mare, Boroaia și BogdăneștiExclusiv

Undă verde pentru începerea lucrărilor la rețeaua de gaz natural din Fântana Mare, Boroaia și Bogdănești

       Accesări: 4066

Vești bune la finalul primăverii. Rețeaua de gaz natural din comunele Fântana Mare, Boroaia și Bogdănești are undă verde pentru începerea lucrărilor de construire. Ieri, 28 mai, supervizorul proiectului de investiție, Medos Construct & Consulting SRL, a emis ordinul administrativ care consfințește startul efectiv al execuției.

Lucrările vor începe în curând, în fiecare comună în parte.

Zilele acesta au avut loc organizări de șantiere în cele trei localități, activități pregătitoare înainte ca muncitorii și utilajele să pornească activitatea de pe teren.

Înființarea rețelei de gaz natural este un proiect de anvergură, concretizat după patru ani de muncă și peste 80 de bibliorafturi de documentație, fapt ce atestă dimensiunile unei astfel de investiții.

Investiția este derulată prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Fântâna Mare – Boroaia – Bogdănești, constituită pentru obținerea și gestionarea fondurilor necesare proiectului menționat.

Lucrările pentru construirea rețelei de gaz natural vor fi realizate de firma ieșeană Daroconstruct, acestea fiind împlinirea unor eforturi comune depuse de administrațiile locale din Fântâna Mare, Boroaia și Bogdănești, care, chiar dacă ele converg acum, într-o perioadă electorală, acestea încheie un ciclu și un volum de muncă imens, desfășurat timp de patru ani.

Durata de execuție este de trei ani, timp în care proiectul va fi materializat gradual, vor fi montați zeci de kilometri de țeavă, după un grafic stabilit de comun acord cu autoritățile locale.

Dând timpul înapoi, merită reamintit faptul că primarii comunelor Fântâna Mare, Boroaia și Bogdănești au semnat pe 18 octombrie, contractul prin intermediul căruia urmau să fie amplasate rețelele de gaz natural.

Investiția va fi derulată Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” fiind admisă, printre primele din țară, la finanțare.

Primarii localităților Fântâna Mare, Boroaia și Bogdănești au subliniat faptul că darea rețelelor în folosință se va face pas cu pas, iar lucrările se vor desfășura etapizat, pe rețele și străzi, iar gazul natural va ajunge la beneficiari odată cu recepția lucrării de pe acel segment, stradă sau tronson abordat.

Pentru gestionarea cu eficiență, vor fi deschise trei șantiere separate pentru fiecare comună în parte, lucrările urmând să se desfășoare proporțional, după graficul stabilit împreună cu autoritățile locale.

Prima ședință de lucru, după emiterea ordinului de începere al lucrărilor, va avea loc marți, 4 iunie.

Proiectul înființării rețelei de gaz natural de la nivelul celor trei comune însumează 4.027 de gospodării și 41 de instituții publice.

Cristian Sopon, primarul comunei Bogdănești a precizat în urma investiției numărul persoanelor beneficiare va fi de peste 10.700.

În comuna Fântâna Mare sunt luate în calcul 1.181 de branșamente pentru gospodării și alte 8 pentru instituții publice.

Pentru comuna Boroaia sunt prevăzute branșarea unui număr de 1.500 de locuințe și 15 instituții publice, iar în comuna Bogdănești sunt previzionate 1.346 de racorduri pentru consumatorii casnici și alte 18 pentru instituții publice.

Rețeaua de gaz natural din cele trei comune va avea, în total, 123 de kilometri și va include instrumente inteligente în domeniul presiunii, debitelor, contorizării, verificării și inspecției rețelelor.

În cadrul aceluiași proiect vor fi realizate Stații de Reglare și Măsurare, construirea rețelelor interioare de gaz natural pentru instituțiile administrative publice (primării, școli, muzee, centre sociale) și integrarea de tehnologii IT care permit integrarea activităților în procesele de distribușie, stocare și utilizare eficientă a gazelor naturale.

Valoarea proiectului se ridică la peste 100 de milioane de lei.

ȘTIRI