Ultima zi de stare de urgență. Urmează trei zile fără restricții. Pe 18 mai s-ar putea instaura starea de alertăActualitate

Ultima zi de stare de urgență. Urmează trei zile fără restricții. Pe 18 mai s-ar putea instaura starea de alertă

       Accesări: 4831

Ieșim dintr-o stare și intrăm în alta. 14 mai 2020 este ultima zi de stare de urgență care se aplică la nivel național. Au trecut două luni de la instituirea ei, prin decret prezidenţial, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Începând de săptămâna viitoare, România va intra în stare de alertă.

Starea de urgență, situație cu care românii nu s-au mai confruntat în ultimii 30 de ani, a impus o serie de restricții reglementate prin ordonanțe militare.

Președintele și Guvernul au anunțat că va fi instituită starea de alertă, însă legea privind măsurile care pot fi luate în această perioadă a fost adoptată abia miercuri, 13 mai, și va intra în vigoare cel mai devreme luni, 18 mai.

Purtarea măștii devine obligatorie. Putem să ne deplasăm fără declarația pe proprie răspundere. Se redeschid frizeriile, muzeele, cabinetele stomatologice

Mahanu Design

Până atunci, urmează trei zile fără restricții și în care unele activități se reiau. Începând cu 15 mai se redeschid muzeele, saloanele de frizerie și cabinetele stomatologice.

În schimb, din 15 mai devine obligatorie purtarea măștii atunci când ne aflăm în spații interioare. Obligatorie va fi și păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, după cum anunța președintele Iohannis în urmă cu câteva zile.

Autoritățile centrale au recomandat autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile.

Începând de vineri, odată cu ridicarea restricțiilor, se renunță la obligația de a sta acasă. Putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim fără să avem nevoie de declarație pe propria răspundere.

Elevii din clasele terminale se pot întoarce la școală

Școlile și liceele rămân închise până la toamnă, însă din iunie vor fi redeschise pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Cel mai probabil și după data de 15 mai, unele instituții vor menține măsura de a funcționa cu program redus de lucru cu publicul.

Starea de urgență pe teritoriul României a fost decretată pe 16 martie, ulterior fiind prelungită până pe 14 mai.

ȘTIRI