Transport ilicit de lemn oprit în comuna Mălini. Amenzile aplicate depășesc 18.000 de lei. Sesizare făcută la 112 de un activist de mediuActualitate

Transport ilicit de lemn oprit în comuna Mălini. Amenzile aplicate depășesc 18.000 de lei. Sesizare făcută la 112 de un activist de mediu

       Accesări: 6204

Activiștii de mediu sunt cu ochii pe aurul verde. Nu de puține ori aceștia reușesc să demaște neregulile din activitatea transportatorilor de material lemnos. Un astfel de caz este cel petrecut sâmbăta trecută pe raza Comunei Mălini.

Un activist de mediu din Frătăuții Vechi i-a sesizat pe oamenii legii, prin 112, despre existența unui transport ilicit de material lemnos pe raza localității Brăiești, din Comuna Cornu Luncii, efectuat cu un autovehicul care se apropie de satul Mălini.

Era aproximativ 5 dimineața, când Secția 7 Poliție Rurală Mălini primea apelul, un echipaj deplasându-se spre locul indicat pe DJ 209 A. Agenții au oprit un autotren condus de un bărbat de 38 de ani.

Acesta a prezentat pentru control două avize pentru cantitatea de 34,82 mc, emis la data de 29.1.2021.

Oamenii legii au verificat documentele în baza de date SUMAL, de către dispecerul de serviciu de la Poliția Municipiului Fălticeni. Pentru că s-au constat deficiențe, agenții i-au șoferului să deplaseze autotrenul la sediul Ocolului Silvic Mălini pentru clarificarea situației.

Printre altele, încărcătura prezenta suspiciuni cu privire la depășirea tonajului.

Polițiștii au s-a solicitat sprijinul lucrătorilor de la Garda Forestieră Suceava și de ISCTR Suceava pentru clarificarea situației.

Verificările au fost continuate de polițiștii din cadrul S.P.R.7 Mălini care au asistat la efectuarea inventarierii materialului lemnos de către reprezentanții Ocolului Silvic Mălini, care au constatat că ansamblul rutier avea, în plus, cantitatea de 3,26 m.c. lemn rotund brad, în valoare de 1.100 lei.

Bușteanul a fost confiscat și predat în custodie organelor silvice.

Specialiștii în domenniul silvic au constatat că avizele de însoțire a materialului lemnos au fost completate în mod necorespunzător de emitent, în ceea ce privește cantitățile transportate.

La fața locului s-au prezentat și lucrători din cadrul ISCTR Suceava, pentru a stabili tonajul încărcăturii, însă conducătorul auto a refuzat sa se deplaseze pentru cântărirea mărfii. Din acest motiv, șoferul a fost sancționat de reprezentații instituției cu 4.000 lei.

Pentru conducătorul auto, în vârstă de 38 de ani, au urmat o serie sancțiuni usturătoare.

Conducătorul auto a mai fost amendat de polițiști cu 10.000 lei la Legea 171/2010, apoi cu 1.305 lei la pentru faptul că avea ITP expirat, la capul tractor al autotrenului, din data de 27.1.2021, certificatul de înmatriculare fiindu-i reținut.

Oamenii legii i-au mai aplicat alte două amenzi de 1.305 lei pentru faptul că avea ITP expirat din data de 27.1.2021 la semiremorca, certificatul de înmatriculare fiind reținut, și 1.000 lei pentru faptul că nu avea asigurare RCA la semiremorca.

Amenzile primite au depășit suma de 18.000 de lei.

ȘTIRI