Transport ilegal de lemn. Polițiștii SPR Vadu Moldovei au indisponibilizat un vehicul de 30.000 Euro. Dosar penal, amendă și material lemnos confiscatRural

Transport ilegal de lemn. Polițiștii SPR Vadu Moldovei au indisponibilizat un vehicul de 30.000 Euro. Dosar penal, amendă și material lemnos confiscat

       Accesări: 908

Controale în trafic pentru combaterea fenomenului infracțional. Polițiștii SPR Vadu Moldovei au confiscat material lemnos și au indisponibilizat un vehicul transport ilegal de lemn. Agenții din cadrul unei patrule, au acționat în timpul serviciului, având informații privind transporturile ilegale de material lemnos efectuate de către operatori economici din raza de competență.

Joi după-amiaza au au oprit în trafic pentru control, pe DJ 155A, o autoutilitară ce se deplasa din direcția Râșca – Bogdănești.

Autoutilitara era condusă de către un localnic, căruia i s-au solicitat pentru control documentele personale, cele ale autoutilitarei precum și cele pentru încărcătura transportată. Șoferul s-a conformat, înmânând documentele personale precum și cele ale autoutilitarei.

Pentru incărcătura transportată, 5 mc de lemn brad rotund, conducătorul auto a prezentat pe suport electronic.

Oamenii legii au verificat avizul în aplicația Sumal.control, rezultând faptul că acesta este valabil, iar traseul GPS corespunde cu itinerariul parcurs de la locul de încărcare și până la locul opririi.

Toate bune și frumoase, doar că materialul lemnos era transportat în container acoperit cu o prelată, iar din fotografiile încărcate în platforma electronică nu se observa niciun sortiment de material lemnos. Pentru a lămuri situația, polițiștii au solicitat conducătorului auto decopertarea încărcăturii din container.

Atunci s-a observat că încărcătura nu era cea din aviz, lemnos sub formă de așchii, într-o cantitate mult mai mare.

Oamenii legii au solicitat sprijinul Ocolului Silvic Râșca pentru inventariere materialului lemnos transportat.

În urma inventarierii, s-a stabilit faptul că în container materialul lemnos transportat este sub formă de așchii sau particule din lemn de brad și molid, în volum de 11,9 mc, iar nu lemn rotund în volum de 5 mc.

Materialul lemnos transportat nu beneficiază de proveniența legală dată de aviz, care se referă la 5,04 m3 lemn rotund brad iar nu pentru 11,975 mc3 așchii din lemn brad și molid, astfel că materialele lemnoase transportate sunt fără proveniență legală.

În aceste condiții, societatea emitentă a avizului a fost amendată cu 3.000 lei.

Având în vedere volumul încărcăturii, s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșiri infracțiunii de ”transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport”.

Materialul lemnos în volum de 11,975m3, în valoare de 1.137 lei a fost reținut și predat în custodia Ocolului Silvic Râșca.

Polițiștii au dispus ca indisponibilizarea autoutilitarei, prevăzută cu macara hidraulică și graifer (lame mobile), în valoare de 30.000 euro.

ȘTIRI