Starea de urgență nu se prelungește. Din 15 mai intrăm în stare de alertă. Se deschid saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeeleActualitate

Starea de urgență nu se prelungește. Din 15 mai intrăm în stare de alertă. Se deschid saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele

       Accesări: 2875

Vestea mult așteptată a fost anunțată și pentru români. Primele măsuri de relaxare a restricțiilor pe timp de pandemie intră în vigoare începând cu 15 mai. De la această dată se deschid saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele.

Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă, în care a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită.

În acest fel, data de 14 mai va fi ultima zi în care vom avea stare urgență.

„Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi cu stare de urgență.”, a declarat președintele României.

Începând cu 15 mai, intră într-o, așa-numită, stare de alertă, prevăzută de legislația specifică care prevede cum se acționează în situația unei epidemii.

Mahanu Design

Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și că suntem în normalitate.”

Iohannis a declarat că s-a analizat situația epidemiologică în care ne aflăm acum, dar și situația stării de urgență.

Lucrurile au stat destul de bine, susține șeful statului care s-a arătat foarte mulțumit de modul cum au reacționat oamenii, subliniind că nu au fost încălcări semnificative ale regulilor.

Starea de urgență este înlocuită cu starea de alertă

Începând cu 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă.

Președintele României a evidențiat și faptul că populația va purta mască în transportul public și în spațiile publice închise.

„Pe 15 mai se vor redeschide saloanele de coafură și frizerie, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale, de distanțare, de igienă.”, a spus Iohannis.

„Repet, cu toții vom purta mască în transportul public și în spațiile publice închise. După 15 mai ne putem mișca în interiorul localității unde avem treabă.”

Vom putea circula fără declarații pe propria răspundere

Șeful statului a precizat că deplasările în oraș se vor face doar atunci când sunt necesare.

Rămâne în vigoare restricția privind întâlnirile cu mai mult de trei persoane.

După 15 mai, nu va mai fi nevoie de declarații pe propria răspundere.

Următoarea relaxare a restricțiilor va fi la începutul lunii iunie

Relaxarea se va face pas cu pas, de regulă la două săptămâni.

Următorul set de măsuri de relaxare a restricțiilor va veni la începutul lunii iunie.

Un aspect important. Sportivii de performanță vor putea în condiții speciale să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioada destul de lungă.

Sporturile individuale vor fi permise, dar cu restricția de a întâlni mai mult de trei persoane.

Pentru amatori nu se deschid bazele sportive.

Restricțiile nu se ridică în municipiul Suceava

Președintele Iohannis a mai precizat că măsurile de relaxare nu se vor aplica localităților aflate în carantină. Asta înseamnă că în municipiul Suceava și în cele opt localități, dispozițiile aflate acum în vigoare vor rămâne și după 15 mai.

Deplasările în esență vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta.

ȘTIRI