Starea de alertă și restricțiile s-au încheiat. Masca de protecție nu mai este obligatorie nici în spațiile închiseActualitate

Starea de alertă și restricțiile s-au încheiat. Masca de protecție nu mai este obligatorie nici în spațiile închise

       Accesări: 1261

Două măsuri eliminate la pachet. Autoritățile au ridicat starea de alertă în România începând cu 9 martie. Odată cu aceasta restricțiile cu caracter sanitar, menite să prevină răspândirea coronavirusului, au fost eliminate.

După doi ani de pandemie, CNSU renunță la aceste măsuri despre a căror eficiență Ministerul Sănătății încă nu s-a pronunțat.

Cert este că începând de astăzi purtarea măștii, inclusiv în spațiile închise, certificatul verde COVID pentru acces înce, în instituții sau la restaurant și formularul PLF la intrarea în țară, nu mai sunt obligatorii.

Din 9 martie, de la ora 00.00, și-a încetat aplicabilitatea Hotărârea Guvernului din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, astfel că încetează toate restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până în 8 martie 2022, timp în care s-a confruntat cu cinci valuri ale pandemiei.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

27 februarie 2022 a fost ziua cu cele mai multe cazuri la Fălticeni, peste 400 raportate oficial, dar și cu cea mai ridicată incidență din perioada pandemică.

Potrivit datelor oficiale, publicate de Ministerul Sănătății, în România au fost 2.776.910 de cazuri de coronavirus, 64.094 de decese și 2.606.660 de pacienți declarați vindecați.

Lista restricțiilor care își încetează aplicabilitatea

 • purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise
 • accesul în instituțiile publice, magazine, mall-uri sau la evenimente este permis fără certificat verde COVID și fără triaj epidemiologic
 • activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise se pot organiza fără restricții
 • concertele, demonstrațiile, mitinguri și alte tipuri de întruniri se pot organiza fără restricții
 • intrarea în țară este permisă fără certificat verde, dar autoritățile atrag atenția că el este solicitat în continuare la intrarea în alte țări
 • Se sistează măsura suspendării activității, pe durată determinată, a operatorilor economici de tip cafenea, restaurant, etc
 • Încetează măsura organizării muncii la domiciliu
 • Se renunță la formularul PLF la intrarea în România
 • Fără carantină la sosirea în România pentru cei care nu au certificat COVID-19

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat, marți, că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului, cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, chiar dacă restricțiile sunt ridicate, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.

Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății (nu sunt obligatorii)

 • purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise
 • evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise
 • spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic
 • testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament; izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată

Ridicarea stării de alertă pentru școli

Ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii nr. 5.338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 și OUG nr. 141/2020, a fost abrogat marți, 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii nr. 3.343/707/08.03.2022).

Ridicarea stării de alertă înseamnă, în educație, revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55 și întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011.

Nu vor mai fi posibile predarea și examinarea online, iar masca nu va mai fi obligatorie.

Nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor COVID-19.

Clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică.

Preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.

Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății subliniază necesitatea respectării cu strictețe a regulilor de igienă personală și în cadrul colectivității, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică.

ȘTIRI