Sistemul de iluminat public din Fălticeni va fi extins și reabilitat. Investițiile se ridică la peste 15 milioane de leiLocal

Sistemul de iluminat public din Fălticeni va fi extins și reabilitat. Investițiile se ridică la peste 15 milioane de lei

       Accesări: 1249

Un nou proiect primește undă verde pentru comunitatea locală. Sistemul de iluminat public din Fălticeni va fi reabilitat și modernizat cu ajutorul fondurilor europene. Valoarea lucrărilor se ridică la 15,3 milioane de lei.

Contractul pentru proiectare și execuție a fost semnat recent de primarul Cătălin Coman şi reprezentanții unei asocieri de două firme din județul Suceava și municipiul București.

Același proiect mai prevede și o extindere a rețelei publice de iluminat.

Uniunea Europeană finanțează cu 98% din valoarea proiectului, iar Primăria Municipiului Fălticeni contribuie cu 2%.

Din cei 15,3 milioane de lei, 12,9 milioane de lei sunt destinați pentru partea de proiectare și execuție.

Codrin Benta

Edilul Cătălin Coman a precizat că noul proiect aduce soluții moderne și prietenoase mediul. Modernizarea sistemului de iluminat public va aduce economii semnificative în bugetul local, dar va rezolva și carențele în materie de funcționare, tot mai des întâlnite în ultimii ani.

„Este un proiect foarte necesar, pentru că în prezent avem un sistem de iluminat public foarte vechi, cu foarte multe probleme. Lucrările de mentenanță pe care le facem zilnic sunt extrem de costisitoare şi de multe ori ineficiente. Venim în cadrul acestui proiect cu soluții moderne, soluții prietenoase cu mediul.”, a explicat primarul municipiului Fălticeni. „Vom reuși să avem un sistem performant, care va rezolva toate problemele semnalate de cetățeni și va permite realizarea unei economii importante de energie. În acest moment, cheltuielile cu iluminatul public se ridică la 500.000 de lei pe an, iar prin derularea proiectului acestea se vor reduce undeva la 220.000 de lei pe an. Banii pe care îi vom economisi vor fi direcționați spre alte investiții.”

Proiectul vizează scăderea consumului anual de energie primară în iluminatul public și scăderea gazelor cu efect de seră.

Fondurile aprobate pentru investiții vor permite instalarea unui număr de 1.579 de corpuri de iluminat, în timp de 305 stâlpi metalici, mare parte dintre aceștia aflați pe scuaruri, vor fi înlocuiți.

În cadrul aceluiași proiect vor fi montați 117 stâlpi în zonele de extindere.

Lungimea rețelei de iluminat public din municipiul Fălticeni va crește de la 48,9 la 50,6 kilometri.

Pentru prima dată, sistemul de iluminat public va fi controlat prin telegestiune.

De menționat și faptul că prin intermediul aceleiași investiții vor fi realizate 70 de surse de energie regenerabilă.

ȘTIRI