Sirenele vor răsuna în această dimineață. Va avea loc un exercițiu de alarmare publică în municipiul FălticeniLocal

Sirenele vor răsuna în această dimineață. Va avea loc un exercițiu de alarmare publică în municipiul Fălticeni

       Accesări: 2842

Situații grave pot apărea oricând la nivelul unei comunități. Anunțarea producerii lor se face și prin intermediul sirenelor, iar verificarea funcționării acestora este realizată prin exerciții de alarmare publică. Un astfel de exercițiu va avea loc în această dimineață și în Fălticeni.

Sunetul sirenelor va răsuna între orele 10.00 și 11.00, când va avea loc exercițiul de alarmare publică denumit „Miercurea Alarmelor”.

La nivelul municipiului Fălticeni sunt cinci astfel de dispozitive, montate pe acoperișurile blocurilor sau pe alte clădiri înalte.

Acestea pot fi acționate printr-un sistem special.

Verificarea funcționării sirenelor va fi făcută pe întreg teritoriul național.

Astăzi, 28 februarie, sirenele din țară vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.

Deși acționarea sirenelor poate genera disconfort în rândul cetățenilor, deprinderea modului de comportare si familiarizarea cu tipul urgentei anunțate sunt de un real folos într-o situație limită.

Cetățenii sunt rugați să rămână calmi și să urmărească informările transmise de presă sau de birourile de presă ale inspectoratelor pentru situații de urgență.

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și altor surse și canale de informare ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.


Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Alarmă la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare;

Prealarmă aeriană – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare;

Alarmă aeriană – se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

ȘTIRI