Singurul candidat la funcția de primar al comunei Mălini este actualul primar. Petru Nistor are nevoie de numai un vot pentru cel de-al cincilea mandatAlegeri

Singurul candidat la funcția de primar al comunei Mălini este actualul primar. Petru Nistor are nevoie de numai un vot pentru cel de-al cincilea mandat

       Accesări: 5372

Soartă hotărâtă înainte de scrutin. Campania electorală a debutat astăzi, 28 august, iar într-o localitate din zona Fălticeni se știe deja cine va fi primar. În comuna Mălini există un singur candidat la funcția numărul 1 din administrația publică locală, situație rar întâlnită la alegerile locale, în condițiile în care anul acesta oferta electorală este mai bogată ca niciodată.

Pentru Nistor (PNL) și-a depus candidatura pentru al cincilea mandat, pe care este imposibil să-l piardă.

Actualul primar al Comunei Mălini are nevoie de numai un singur vot pentru a câștiga alegerile locale din 27 septembrie 2020. Există, totuși, o necunoscută în ecuația scrutinului din toamnă: câți localnici cu drept de vot se vor prezenta la alegeri?

Un lucru este cert: alegătorii din Comuna Mălini știu, încă de acum, cu cine votează.

„Este o lege nescrisă: faptele vorbesc! Degeaba le vorbești oamenilor în campania electorală, le promiți tot felul de proiecte, dacă în patru ani nu ai făcut nimic. Oamenii te votează doar dacă ai făcut.”, ne-a declarat Petru Nistor, unicul candidat la funcția de primar al comunei Mălini. „Nimeni nu te votează dacă ai stat degeaba. Atunci când faci, lumea te votează. Eu candidez pentru un nou mandat, dar nu-mi fac campanie electorală.”

Situația este identică și în deliberativul local. Singurii candidați înscriși și validați la alegerile locale din toamnă, la Consiliul Local Mălini, sunt cei din PNL.

Asta înseamnă că următorul mandat, 2020-2024, va consemna și o premieră: primarul și consilierii locali din Mălini vor fi toți de la același partid politic.

Zero concurență.

Comuna Mălini pare desprinsă dintr-un alt film, atunci când vine vorba de următorul scrutin.

În celelalte 19 localități ale zonei Fălticeni, campania electorală va fi una fierbinte. În comunele Baia, Horodniceni, Preutești sau Vulturești sunt câte patru candidați la funcția de primar.

În comunele Râșca și Vadu Moldovei sunt cinci și respectiv șase aspiranți la funcția de primar.

Aici concurența este mare, iar fiecare vot contează. Nu și în localitatea de la poalele munților Stânișoarei, unde niciun alt partid nu a oferit un contracandidat pentru actualul primar și nici pe lista pentru consiliul local.

Nu este adeptul campaniei electorale

Actualul edil al Comunei Mălini nu și-a făcut niciodată campanie electorală. Nici atunci când a candidat pentru prima oară la Primărie, în anul 2004, nu s-a gândit că promovarea în scop electoral i-ar folosi la ceva.

Așa va face și anul acesta, chiar dacă este unicul candidat la funcția de primar.

„Să știți că nu sunt încântat deloc de faptul că voi candida singur. Nu vreau să comentez deciziile altora.”, explică Petru Nistor. „Eu nu mi-am făcut campanie electorală niciodată. Nici afișe, nici alte materiale de campanie. Niciodată, de când candidez la funcția de primar, nu am făcut vreo fotografie cu mine sau cu șeful Consiliului Județean Suceava pentru ca să le afișez în perioada campaniei electorale. Și anul acesta va fi la fel. Poate am să fac un pliant cu proiectele, ceva sumar, dar încă nu nu sunt hotărât.”

Petru Nistor (54 ani) nu agreează nici ideea de a bate la fiecare poartă, pentru a-și prezenta viitoarele proiecte, și nici ideea de a-și vedea numele și chipul pe afișe electorale.

Întrebat de unde știu oamenii că el candidează din nou, actualul primar spune că a fost întrebat de cei cu care „intră zilnic în contact, la primărie sau pe teren”.

„Oamenii m-au întrebat în perioada acesta: dumneavoastră candidați? Am spus că da. Atât am discutat despre candidatura mea.”, susține Nistor. „Intru zilnic în contact cu cetățenii. Oamenii vin la primărie cu diverse probleme, avem proiecte în derulare în comună, rețea de apă și canalizare, modernizarea drumurilor, merg des pe teren, iar cei care m-au întrebat despre candidatură, le-am spus ce-am hotărât.”

Petru Nistor s-a remarcat la fiecare scrutin, din cele patru de până acum, cu un scor electoral foarte ridicat.

La alegerile din iunie 2016, el a obținut 93% din sufragii, reușind cel mai mare procentaj al unui candidat la funcția de primar din zona Fălticeni.

ȘTIRI