Secția Pneumologie din Fălticeni va funcționa într-o nouă clădire. Condiții moderne pentru internare și consultațiiExclusiv

Secția Pneumologie din Fălticeni va funcționa într-o nouă clădire. Condiții moderne pentru internare și consultații

       Accesări: 1672

Condițiile moderne din sistemul medical local au devenit realitate. Sănătatea este un capitol unde autoritățile fălticenene au investit mult și bine, spre satisfacția medicilor și pacienților. Transformări majore au marcat infrastructura spitalicească, începând cu Maternitatea, continuând cu pavilionul central, al noului spital, deschis în toamna anului 2022, apoi cu Secția Boli Infecțioase.

Investițiile au continuat cu Spitalul de Pneumoftiziologie și TBC, unde s-au făcut lucrări pentru extinderea clădirii cu un corp nou.

Proiectul va fi încheiat peste două luni, acesta fiind finanțat, exclusiv, cu fonduri de la bugetul local.

Lucrările sunt realizate, la momentul actual, în proporție de 90%.

Primarul Coman s-a deplasat în teren pentru analiza stadiului proiectului, edilul fiind mulțumit de stadiul și calitatea execuției.

Noua clădire respectă toate standardele medicale actuale, condițiile fiind similare cu cele de la Spitalul Municipal Fălticeni și Secția Boli Infecțioase de pe strada Ion Creangă.

Pereții și dușumeaua sunt „îmbrăcate” cu material PVC special (tarkett), material ușor de curățat, întreținut și dezinfectat.

Saloanele dispun fiecare de grup sanitar, iar pe parte de dotări vor beneficia de mobilier și paturi medicale moderne.

Noua clădire dispune de parter și etaj, unde sunt amenajate atât camere pentru personalul medical, spații pentru activități medicale, cât și saloanele pacienților.

La finalizarea proiectului, obiectivul va fi transferat de la Primăria Municipiului Fălticeni, în calitate de finanțator, la Spitalul Municipal Fălticeni, în calitate de beneficiar.

„Odată cu finalizarea noului spital, anumite secții, conform protocolului și legislației în domeniul sanitar nu pot exista în aceeași încăpere, prin urmare Secția de Pneumologie și Compartimentul TBC au rămas, aici, în cartierul Tâmpești. Era o construcție improprie pentru că adăpostea două specialități diferite, una infecțioasă, alta non-infecțioasă. Din punct de vedere tehnic, nu exista posibilitatea să avem Ambulatoriu de Specialitate pentru cele două tipuri de boli și spațiile de cazare în aceeași clădire.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Am luat hotărârea să construim încă o clădire, care este legată de clădirea veche, astfel încât Compartimentul TBC să funcționeze într-o clădire separată, iar Secția Pneumologie și Ambulatoriul să fie într-o clădire nouă. Cu această investiție, fluxurile medicale vor fi separate, astfel încât vom fi în deplină legalitate, în condițiile impuse de Ministerul Sănătății. Cu lucrările de investiții ne apropiem de final, iar obiectivul va fi predat spitalului.”

Odată cu deschiderea noului spital, Secția Pneumoftziologie și Compartimentul TBC nu au putut fi transferate în pavilionul central.

Legislația medicală prevede, ca și în cazul Secțiilor Boli Infecțioase, clădiri separate, pentru ca răspândirea bolilor contagioase să fie cât mai limitată.

Mai mult decât atât, Secția Pneumologie și Compartimentul TBC funcționează astăzi în aceeași clădire de peste 40 de ani, iar separarea acestora nu se putea face decât printr-o nouă investiție într-un corp de clădire alăturat.

Managerul Vlad Morariu și primarul Cătălin Coman au decis de comuna acord, în anul deschiderii noului spital, ca unitatea medicală din cartierul Tâmpești să fie extinsă și dotată la standarde actuale.

Lucrările au început în martie 2022 și se vor încheia în iulie 2024.

Investiția, de peste 2 milioane de lei, este asigurată de la bugetul local.

Noul corp al clădirii medicale este destinat Secției Pneumologie.

Tot aici se vor realiza și consultațiile medicale în regim de ambulatoriu, care acum pot fi făcute la Centrul Medical (fosta Policlinică).

În altă ordine de idei, din luna iulie, pacienții cu afecțiuni pneumologice se vor deplasa în cartierul Tâmpești, vizita la medic urmând să se desfășoare în noua clădire.

Tot aici vor fi realizate și internările pentru pacienții care necesită tratament de durată, condițiile oferite fiind deosebite.

Transferul Secției Pneumoftziologie din sediul actual în noua clădire va fi anunțat din timp, astfel încât actul medical să nu fie afectat. Compartimentul TBC va continua să funcționeze în aripa veche.

ȘTIRI