Școala „Ion Muceleanu” este locul unde educația primește Amprente de Bine și ține pasul cu vremurileSpecial

Școala „Ion Muceleanu” este locul unde educația primește Amprente de Bine și ține pasul cu vremurile

       Accesări: 3282

Educația are un rol vital pentru societate. Evoluția ei lăsa amprente în prezent și modelează chipul societății de mâine. Într-o lume tot mai digitalizată, școala românească este nevoită să se adapteze acestor tendințe, căutând să răspundă, în egală măsură, unor noi provocări.

Este exact drumul pe care Școala Gimnazială „Ion Muceleanu” l-a urmat în ultima perioadă pentru procesul de modernizare al predării cursurilor.

Unitatea de învățământ din Comuna Fântâna Mare a făcut pași importanți, oferind elevilor condiții mai bune ca niciodată și un buchet de amprente de bine pentru ca școala să le fie dragă.

Dar nu doar condițiile sunt un factor pozitiv aici, ci și dotările noi ale școlii, dar și dorința de a fructifica noi oportunități pentru dezvoltarea actului educațional.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Copiii trebuie să se simtă bine la școală

Școala Gimnazială „Ion Muceleanu” are un nou director din toamna anului trecut. Profesoara Alina Pavăl, originară din Fălticeni, este cea care conduce destinele unității din învățământ și, ca orice lider, are un plan instituțional.

Una dintre ideile pe care le implementează este aceea că elevii să se simtă bine la școală. Iar asta înseamnă activități atractive, diversitate și impulsionarea comunicării.

Pe agenda de lucru se află dezvoltarea parteneriatului cu comunitatea locală.

Alina Pavăl vrea ca elevii să-și cunoască mai bine originile satului, să afle tradițiile și obiceiurile, să interacționeze cu agenții economici și, de ce nu, peste ani, după terminarea studiilor să revină acasă pentru a-și deschide afaceri sau să colaboreze cu cei de aici.

Atașamentul față de comunitate, față de valorile satului românesc, cultivarea patriotismului local sunt aspecte pe care școala din Fântâna Mare caută să le promoveze nu doar ocazional.

Alina Pavăl își propune să scoată școala din anonimat și să fie mai ancorată în competițiile școlare.

Ca orice profesor, consideră că elevii au un potențial care trebuie valorizat, astfel încât să fie orientați spre progres, succes și calitate.

„Aș vrea să scoatem școala din anonimat, să participăm la competiții. Toți copiii sunt valoroși, fiecare elev are câte un talent, înclinare spre ceva.”, explică directoarea școlii. „Trebuie să-i motivăm, să-i încurajăm spre performanță, competiție, pentru a câștiga încredere de sine. Aș vrea să-i atragem spre zona aceasta de concursuri și sunt convinsă că vor avea rezultate deosebite.”

Școala din mediul rural a recuperat decalajele imense față de școala de la oraș, iar asta se observă și în comuna Fântâna Mare.

Schimbările la Școala Gimnazială „Ion Muceleanu” au început în urmă cu câțiva ani, atunci când corpul principal a fost modernizat complet, după ce, mai întâi, corpul B al școlii, unde se află și grădinița, s-a înnoit în urma unor investiții importante.

Procesul de înnoire continuă și astăzi, ca altă amprentă de bine, prin achizițiile care se fac din bugetul local al comunei.

Directoarea Alina Pavăl vrea să accentueze rolul instrumentelor moderne în cadrul actului educațional. Școala este dotată acum cu o tablă inteligentă care oferă numeroase posibilități de prezentare a lecțiilor.

Lista dotărilor este întregită cu achiziția de laptopuri, videoproiectoare și ecrane de proiecție pentru fiecare clasă.

Sistemul informatic al școlii este, de asemenea, pus la punct, iar conexiunea la internet permite susținerea cursurilor fără probleme.

„Școala evoluează bine, mai ales în partea dotărilor. Am reușit să facem un proiect prin care am obținut, cu sprijinul Primăriei Fântâna Mare, o tablă inteligentă, iar în fiecare clasă videoproiectoare și ecrane de proiecție și laptop.”, afirmă Alina Pavăl. „Tehnologiile ne pot ușura munca la catedră și cresc atractivitatea în rândul copiilor. Digitalizarea este importantă și mă bucur că există și la școala noastră. Vrem să dezvoltăm competențele elevilor noștri și pe zona aceasta.”

Drag de carte

Dispozitivele digitale fac parte din viața elevului de astăzi, însă cărțile rămân esența școlii. Fondul bibliotecii a fost îmbunătățit și include cărți, atlase, dicționare, toate noi, pentru elevii de la ciclurile primar și gimnazial.

Stimularea lecturii și dezvoltarea universului cunoașterii sunt amprentele de bine care îi vor ajuta pe elevi să înțeleagă lucruri, să descopere și să asimileze valorile contemporane.

După reabilitare, școala are un spațiu dedicat pentru bibliotecă, unde se găsește și un laborator de studiu dotat cu calculatoare.

Lucrurile stau foarte bine și la ciclul preșcolar. Grădinița s-a înnoit și ea.

Numeroase materiale didactice care stimulează creativitatea au fost achiziționate pentru prichindei. Diversitatea lor permite realizarea unor multitudini de activități atractive.

Peste tot sunt Amprente de Bine

Cu toate acestea, cele mai mari investiții le fac profesorii prin transferul de idei, cunoștințe și obiective. Alina Pavăl subliniază că numai atât, legăturile foarte apropiate și calde dintre colegi se regăsesc și în relația cu elevii.

Amprentele de bine sunt prezente și în proiectele educaționale.

Următoarea țintă pentru Școala Gimnazială „Ion Muceleanu” este dezvoltarea spiritului civic la elevi, inițiativelor sociale și ecologice.

Grija față de mediu și față de oamenii aflați în nevoi sunt pagini la fel de importante în dimensiunea educațională. Comunicarea, armonia, empatia și noul reprezintă alte câteva repere care așază școala din Fântâna Mare alături de școlile care și-au propus să ducă educația dincolo de barierele stabilite de regulamente.

Alina Pavăl susține că postura de director este una plină de provocări continue.

Ea recunoaște că provocările au scos-o din zona de confort și că are mereu subiecte de rezolvat.

Una dintre teme este aceea ca școala din Fântâna Mare să rămână dinamică, prietenoasă și atractivă pentru fiecare elev în parte. Amprentele de bine sunt peste tot: pe treptele motivaționale, în sălile de curs, în proiectele desfășurate, pe chipul școlii rurale care ține pasul cu vremurile.

Viziunea Alinei Pavăl lăsă să se înțeleagă faptul că școala trebuie să dea stare de bine, astfel încât generațiile care pleacă și vin să primească tot ce poate oferi mai bun un profesor.

ȘTIRI